latinica  ћирилица
20/10/2020 |  12:43 ⇒ 12:44 | Аутор: sputniknews.com

Ванредна ситуација у граду у Србији

У Прокупљу је проглашена ванредна ситуација због, како је образложено у одлуци прокупачког Кризног штаба, значајног пораста прегледа пацијената са респираторним тегобама, као и заражених вирусом корона.
Вирус корона (фото:агенције) -
Вирус корона (фото:агенције)

Одлука је донесена на јутрошњој сједници Кризног штаба и ступа на снагу одмах.

Процјена Кризног штаба је да је, како би се спријечило даље ширење заразе, неопходно доношење ванредних оперативних мјера заштите.

О спровођењу ове одлуке стараће се Кризни штаб за праћење стања и предузимање мјера на територији града Прокупља по овлашћењу Градског штаба за ванредне ситуације Прокупље.

Одлука ће одмах бити достављена Окружном штабу за ванредне ситуације Топличког округа, Републичком штабу за ванредне ситуације - Сектору за ванредне ситуације, јавним предузећима, установама и другим учесницима у спровођењу мјера заштите и спасавања – написано је између осталог у образложењу Одлуке о увођењу ванредне ситуације.

Одлуци да се уведе ванредна ситуација претходио је закључак Штаба за ванредне ситуације на основу процјене ризика и очекиваног даљег развоја ситуације на подручју угроженом опасношћу изазваном пандемијом заразе изазване вирусом корона, пишу Јужне вести.

Наводи се да је одлука донесена и на основу извјештаја Епидемиолошке службе Дома здравља Прокупље, гдје тврде да је у посљедњих неколико дана констатован значајан пораст прегледа пацијената са респираторним тегобама, као и заражених вирусом корона, иако су према званичном извјештају из Болнице током јучерашњег дана на Инфективном одељењу ове установе хоспитализована четири пацијента, од којих су три била позитивна на Ковид-19.