latinica  ћирилица
20/10/2020 |  11:21 ⇒ 11:25 | Аутор: СРНА

Обезбиједити континуирану производњу хране

Министар пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да је важно обезбиједити континуирану производњу хране и позвао потрошаче да купују домаће производе.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Пашалић је током посјете "Млијекопродукту" у Козарској Дубици истакао да ће ресорно Министарство подржавати производњу млијека као што је и раније.

- Имамо раст производње и ово је добра прилика да позовемо и наше произвођаче да купују домаће и на тај начин помогну и "Млијекопродукту" и другим нашим мљекарама, али и пољопривредним произвођачима - нагласио је Пашалић.

Пашалић, који је "Млијекопродукт" посјетио са министром здравља и социјалне заштите Републике Српске Аленом Шеранићем и начелником општине Козарска Дубица Раденком Рељићем, рекао је да су се увјерили да је у овој компанији производња организована тако да не постоји шанса да ситуација са евентуалном појавом заражених радника вирусом корона утиче на производни цилкус.

У изјави новинарима, Пашалић је оцијенио да је то најважније у овом тренутку, као и то да неће бити смањења откупа млијека.

- То је јако важно да поручимо нашим произвођачима. Министарство ће подржавати производњу млијека као што смо подржавали и раније. Имамо раст производње и ово је добра прилика да позовемо и наше произвођаче да купују домаће и на тај начин помогну и "Млијекопродукту" и другим нашим мљекарама, али и пољопривредним произвођачима - нагласио је Пашалић.

Он је објаснио да се смањење извоза мора компензовати растом на домаћем тржишту, те да "Млијекопродукт" у томе успијева.

- Важно је позвати наше потрошаче, јер они су кључни фактор који може да утиче да се смањење извоза конпензује бољом продајом на домаћем тржишту. Сви ми можемо помоћи на начин да првенствено купујемо производе из Републике Српске и БиХ, а тек онда бирамо оне који су произведени ван БиХ - рекао је Пашалић.

Предсједник Управног одбора "Млијекопродукта" Ранкица Марељ захвалила је за посјету министрима Пашалићу и Шеранићу и начелнику општине Козарска Дубица Раденку Рељићу, који су пружили подршку раду компаније.

Она је истакла да је "Млијекопродукт" као производно предузеће из прехрамбеног сектора био припремљен за овакву епидемиолошку ситуацију.

- Примјењивали смо све препоруке институација и нисмо имали битних проблема - рекла је Марељева и додала да откуп тече нормално.

Она је прецизирала да "Млијекопродукт" откупљује око 200.000 литара млијека дневно.

- Није било застоја у откупу, преради производа. Продаја иде нормално, а нешто је мањи извоз него претходних година, око 10 одсто, вјероватно као посљедица смањених туристичких сезона у Црној Гори и Хрватској - прецизирала је Марељева.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић честитао је менаџменту "Млијекопрдукта", који је спровео мјере максималне заштите од ширења вируса корона.

- Провели су и додатне мјере и ово би требао да буде примјер и за неке здравствене установе колико је хигијена овдје на највишем нивоу, а могућност за трансмисију вируса сведена на минимум - нагласио је Рељић.