latinica  ћирилица
19/10/2020 |  19:29 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

Ко ће од кадрова ДНС-а остати уз владајућу коалицију? (ВИДЕО)

Ко ће од функционера Демократског народног савеза, због одлуке ове странке да напусти владајућу коалицију, бити смијењен, још није познато. Чека се изјашњавање градских и општинских одбора ДНС-а, о томе да ли подржавају одлуку врха политичке партије, које би требало да буде завршено за два дана. У СНСД-у кажу да нису били незадовољни сарадњом са ДНС-ом, већ начином на који су водили Јавно предузеће Путеве Српске.
Састанак Бањалука - Фото: РТРС
Састанак БањалукаФото: РТРС

Дуг је списак функционера ДНС-а у институцијама Српске и на нивоу БиХ, али и у јавним предузећима. Најављених смјена кадрова Демократског народног савеза, као посљедице раскида коалције са СНСД-ом, још нема. То ће зависити од коначне одлуке градских и општинских одбора. У СНСД-у кажу да се данас у Лопарама и Угљевику увјерили да има оних у ДНС-у који не подржавају одлуку Главног одбора.

- Гдје год остане општински одбор уз коалицију, ми ћемо поздравити и нећемо дирати њихове људе. Гдје год дођемо у општински одбор ту је ДНС привржен коалицији - рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

И потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић се нада да ће многи општински одбори ДНС-а подржати и остати привржени коалицији.

Да је ДНС из Лопара за коалицију са СНСД-ом потврдио је и потпредсједник Демократског народног савеза и министар саобраћаја и веза Ђорђе Поповић.

Лопаре и Угљевик нису једини одбори који настављају да подржавају коалицију.

У телефонском разговору члан Главног одбора ДНС-а и Градског одбора Градишка, Борис Крчмар, се нада да ће сутра Демократски народни савез из Градишке остати при ранијој одлуци да подржи СНСД-овог кандидата за градоначелника и да ће на тај начин рећи да нису сагласни са раскидањем коалиције на републичком нивоу.

И кандидат за градоначелника Бањалуке Игор Радојичић вјерује да подршка бањалучког Градског одбора њему неће изостати.

- Захвалан сам нашем коалиционом партнеру и за нас то партнерство у Бањалуци и даље важи без обзира на компликацију која се десила на републичком нивоу - рекао је Радојичић.

Саопштењем за јавност огласио се и предсједник ДНС-а и бивши директор Путева Српске Ненад Нешић. Између осталог наводи да је његова политичка партија лојална искључиво интересима људи у Републици Српској. Такође, сматра да Република Српска годинама није имала прилику на шта позвати руководство Србије осим на отварање објеката које је Србија финансирала.

- ДНС је донио одлуку да то промијени. Ни против кога, него за добро људи и живота потребна је промјена, другачији приступ у политици, више разумијевања између власти и опозиције - саопштено је из ДНС-а.

У СНСД-у подсјећају да је ДНС одлучио да напусти коалицију јер им је указано на лоше пословање једним ресурсом којим су управљали кадрови ове странке.

- Ми смо само имали проблем са једним сектором који се зове путна привреда гдје нисмо били задовољни употребом ресурса, односно злоупотребом. Рекли самода то моремо да промијенимо, али нисмо рекли да рскидамо коалицију. Они су, ипак, донијели такву одлуку - истакао је Додик.

- Ми нисмо били задовољни са кориштењем једног ресурса, који је ресурс Републике Српске, а не једног појединца. То, ипак нема везе са односом СНСД-а и ДНС-а - рекао је Вишковић.

У владајућој коалицији јављали су се одређени проблеми, али у предизборној кампањи није вријеме да се прекида сарадња, сматра предсједник СП Петар Ђокић.

- Није вријеме да грађане покушамо анимирати на таквим потезима, него да што квалитетније представимо шта то појединачно као партије мислимо да можемо да урадимо за сваку локалну заједницу у Републици Српској - рекао је Ђокић.

Премијер Вишковић каже да владајућа коалиција неће изгубити већину ни када би свих седам посланика ДНС-а отишло у опозицију. То значи да не могу да сруше Владу.