latinica  ћирилица
19/10/2020 |  09:33 ⇒ 11:50 | Аутор: СРНА

"Рестриктивније мјере у срединама са већим скоком броја заражених"

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да је епидемиолошка ситуација у Српској веома неповољна, због чега ће у локалним заједницама у којима је дошло до скока значајног броја заражених вирусом корона бити уведене рестриктивније мјере.
Институт за јавно здравство - Фото: РТРС
Институт за јавно здравствоФото: РТРС

Зељковић је поручио да је превасходни разлог повећања броја позитивних на вирус корона неодговорност појединаца.

- Нажалост, превентивне мјере се крше и даље без обзира на наша упозорења и апеле. Појединци се окупљају мимо свих прописа и препорука, због чега се вирурс брзо шири међу популацијом - рекао је Зљековић за данашњи "Еуро-Блиц".

Он је упозорио да је црвени аларм у Српској дефинитивно упаљен, само се поставља питање како ће се реаговати.

Према његовим ријечима, највише заражених биљежи Бањалука те локалне заједнице у њеној близини Градишка и Лакташи, Котор Варош и Челинац, као и Зворник и Бијељина.

Зељковић је напоменуо да су највећи ризик скупови приватног типа, односно окупљања људи на приватним посједима, без ношења маске и препоручене физичке дистанце, те нагласио да ће у нередном периоду Комунална полиција ригорозно контрлисати овакве догађаје.

Зељковић каже и да сваки скуп, било да га организује политички субјекат или особа, може да буде мјесто ширења заразе, ако се крше превентивне мјере.

- Свјесни смо фрустрације грађана. Први смо ми фрустрирани када видимо такву ситуацију. Међутим, постоје контролни органи који су дужни да то провјеравају, контролишу и кажњавају. Грађани, ако примијете нешто слично, могу да се обрате Инспекторату Српске или Комуналној полицију у својој локалној заједници - рекао је он.