latinica  ћирилица
18/10/2020 |  14:37 ⇒ 20:46 | Аутор: СРНА

У Губеру ће се градити специјализовани здравствени центар (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик и потпредсједник Радован Вишковић данас су у Сребреници најавили изградњу специјалне здравствене установе за лијечење љековитом водом из Губера, која ће бити у државном власништву, а у саставу Института "Мирослав Зотовић" из Бањалуке.
Вишковић у бањи Губер - Фото: СРНА
Вишковић у бањи ГуберФото: СРНА

Додик је рекао да је лоша приватизација довела до тога да сребреничка Бања "Губер" годинама не ради и да је Влада Републике Српске донијела одлуку да се овај природни капацитет приведе намјени и почне користити у здравствене сврхе.

Он је напоменуо да ће ово бити државно власништво и да приватници неће моћи да мешетаре са овим природним добром, као што је чињено.

- Изражавам задовољство што су се коначно створили услови да се иде даље. То је већ одлучено и треба да се исфинансира путем средстава Владе Републике Српске и да се оспособи ова болница, односно јавна установа - истакао је Додик.

Он очекује да ће све бити завршено за максимално двије године, што зависи и од судских спорова и евентуалних могућих жалби на ове процесе.

Додик је честитао начелнику општине Младену Грујичићу на испоштованој динамици, свјесни на какве се све проблеме и опструкције наилазило у правосуђу везано за овај проблем.

Потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић рекао је да је у процесу приватизације направљена једна грешка, за чију исправку је требало неколико година.

- Ангажовали смо Институт "Мирослав Зотовић" из Бањалуке. Влада је донијела одлуку да се у Сребреници формира јавна здравствена установа-специјална болница Бања "Губер" - рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да је Губер "лијек", јер је ово јединствен капацитет у Европи и очекује да ће за годину дана бити отворени први капацитети те установе на добробит људи који овдје живе.

Он је појаснио да ће ову установу градити са Институтом "Мирослав Зотовић", да ће бити у државном власништву и предвиђа да ће ова бања допринијети развоју Сребренице, али и ширем подручју.

Директор Института "Мирослав Зотовић" Горан Талић рекао је да вода из Губера има љековита својства боља од медикамената који се користе за лијечење анемије и неких других обољења.

Он је истакао да Сребреница има дугу традицију у здравственом туризму и очекује да ће кроз ову иницијативу вратити тај углед Сребреници.

Начелник општине Младен Грујичић изразио је задовољство што је иницијатива општинског руководства наишла на подршку и што се приступило изради елабората који гарантује оправданост инвестирања и изградње специјалне установе Бања Губер.