latinica  ћирилица
17/10/2020 |  20:45 ⇒ 20:46 | Аутор: sputniknews.com

Лавров с министрима Азербејџана и Јерменије

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров размотрио је у телефонском разговору са колегама из Азербејџана и Јерменије ситуацију у Нагорно-Карабаху гдје је на снази хуманитарно примирије, о чему је споразум постигнут управо у Москви прије недјељу дана.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik / Vladimir Astapkovič) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik / Vladimir Astapkovič)

- Током разговора истакнута је неопходност стриктног поштовања тачака Московске изјаве министара спољних послова Русије, Азербејџана и Јерменије од 10. октобра, која предвиђа прекид ватре из хуманитарних разлога - навело је руско Министарство спољних послова.

У телефонском разговору је, такође, потврђена важност постигнутог споразума о почетку суштинских преговора с циљем постизања мирног рјешења уз посредовање Минске групе ОЕБС.

Лавров је истакао и актуелност заједничке изјаве предсједника три земље копредседавајуће Минске групе - Владимира Путина, Емануела Макрона и Доналда Трампа од 1. октобра.

У Москви су 9. октобра, на позив предсједника Русије Владимира Путина, одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана, који су трајали више од десет сати. Т

оком преговора Јереван и Баку су договорили да се уведе прекид ватре од поднева 10. октобра, изврши размјена ратних заробљеника тијела погинулих и додатно договоре конкретне мејре примирја. Међутим, већ у суботу стране су почеле да се међусобно оптужују за нарушавање примирја.