latinica  ћирилица
17/10/2020 |  17:01 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Нешић: ДНС иступио из владајуће коалиције (ВИДЕО)

ДНС је изашао из коалиције са СНСД-ом, на свим нивоима у Републици Српској и БиХ. У наредна четири дана одлучиће о могућим коалицијама на локалном нивоу, а коначну одлуку донијеће Предсједништво странке. Из СНСД-а одговарају - одлука ДНС-а да иступи из коалиције за нас је прихватљива, то је њихово легитимно политичко право. И прије одлуке ДНС-а, највиши функционери СНСД-а рекли су да ће поштовати њихов став.
Ненад Нешић (фото:VEDRAN ŠEVČUK) -
Ненад Нешић (фото:VEDRAN ŠEVČUK)

Најдугорочнија коалиција у Српској више не постоји. ДНС је одлучио да иступа из савеза са СНСД-ом на нивоу БиХ и Републике Српске. Више неће заједнички дјеловати у Представничком, Дому народа БиХ и Народној скупштини Републике Српске, а за локални ниво одлуку ће донијети до 21. октобра – закључци су Предсједништва ДНС-а.

- Пред нас је стављен избор који једино ДНС на политичкој сцени има снаге да одбије – да наша увјерења тргујемо за функције. Таквој политици је дошао крај - рекао је Нешић.

Одлука ДНС-а да иступи из владајуће коалиције за СНСД је прихватљива, каже шеф Клуба посланика СНСД у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић, за Српскаинфо. ДНС има потпуно легитимно политичко право, као и свака друга политичка опција, да заузме став о својој политичкој будућности - додаје Жунић.

- СНСД ће у наредних неколико дана на својим највишим органима заузети став према одлуци ДНС-а, уопште према њиховој политици коју су водили и коју планирају водити, а нарочито према кадровима ДНС-а који су постављени испред наше коалиције - истакао је Жунић.

Раније током дана из СНСД-а су рекли да је одлука ДНС-а да ли ће остати у колаицији, њихова ствар и да ће поштовати њихов став.

- Ми немамо потребе да толеришемо ишта. Ако неко мисли да хоће да буде ван, биће ван. И ми ћемо то веома ефикасно помоћи да што прије буду ван, ако неће, ја их позивам да остану ту. Рационална политика каже да треба остати окупљен, треба остати стабилан и разговарати о свим тим темама - рекао је Милорад Додик предсједник СНСД-а.

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је поводом коалициног дјеловања са ДНС-ом да је на свакој странци да на својим органима одлучи какав ће имати став.

Прије три дана, Ненад Нешић поднио оставку на мјесто директора Путева Републике Српске, када су и почеле спекулације о могућем расколу у коалицији.