latinica  ћирилица
17/10/2020 |  15:40 ⇒ 15:41 | Аутор: СРНА

Линта: Крајње вријеме да Београд тражи стварни дијалог са Загребом

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да је крајње вријеме да Србија тражи стварни дијалог са Хрватском о рјешавању имовинских и бројних других проблема преосталих Срба у Хрватској и оних који су протјерани.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Поводом посјете министра спољних послова Хрватске Гордана Грлића Радмана Србији, Линта је истакао да Србија треба да инсистира да темељ стварног дијалога са Хрватском мора да буде Анекс Г Бечког споразума о сукцесији "Приватна својина и стечена права".

У њему, подјетио је, јасно стоји да свим грађанима и правним лицима морају бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године, а сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним.

Међу проблемима протјераних Срба из Хрватске, Линта је навео да су у питању имовински проблеми као што су отета станарска права, уништене куће, пословни простори, помоћни објекти, шуме, воћњаци и виногради, отето пољопривредно земљиште, продаја и размјена кућа и друге имовине под притисцима и пријетњама за вријеме и послије рата.

Ту су и заостале, а неисплаћене пензије, непризнат радни стаж прије рата и за вријеме Републике Српске Крајине, неисплаћена девизна и динарска штедња, хартије од вриједности и дионице.

Поред имовинских проблема, сматра Линта, потребно је да Србија тражи стварни дијалог у вези са питањем 1.700 несталих Срба и припадника ЈНА, бројних ратних злочина над Србима.

Такође, потребно је да Србија тражи дијалог са Хрватском у вези са питањем срамних хапшења Срба на основу хрватских потјерница, а навео је и питања осуђених Срба за ратне злочине који служе казну у хрватским затворима, увођења струје у 80-так српских села, обнове друге комуналне инфраструктуре и јавних објеката, опструкције да српски капитал уђе у Хрватску и друга.

Линта је напоменуо да Хрватска од ступања на снагу Бечког споразума о сукцесији јуна 2004. године плански опструише спровођење Анекса Г, што је један од бројних доказа да је на дјелу политика цементирања етничког чишћења Срба и отимања српске имовине.