latinica  ћирилица
17/10/2020 |  14:55 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Пале: Освештан споменик патријарха Павла (ФОТО/ВИДЕО)

Испред Саборног храма Светог архангела Гаврила у Палама, освештан је споменик блаженопочившем патријарху српском Павлу. Споменик, тежине 300 килограма, висок два и по метра, рађен је у бронзи.
Пале - освештан споменик патријарха Павла - Фото: СРНА
Пале - освештан споменик патријарха ПавлаФото: СРНА

"Проћи ће све, али душа, образ и оно што је добро остаје заувијек"…

Остаће заувијек у срцима и мислима Паљана, али и свих становника Источног Сарајева свевремене, мудре поруке једног од најзначајнијих духовника српског народа патријарха Павла, омиљеног међу народом због своје скромности и истинољубивости.

- Грађанима Пала желим да их овај споменик подсјећа на поруке патријарха Павла, а прије свега "Будимо људи", да се понашамо у духу те поруке и да живимо, не само памтећи ту поруку, него да је проводимо и осјећамо - рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Фото: СРНА

Споменик блаженопочившем патријарху Павлу поклон је Палама од компаније Станишић поводом 25 година успјешног пословања.

- Патријарх Павле који је живио у наше вријеме, често смо га називали живим свецем и овај народ и Пале заслужили су да имају овакав споменик и да наша дјеца, која још и нису рођена упознају се с ликом и дјелом патријарха Павла - навео је Ацо Станишић, оснивач компаније Станишић.

 

Фото: РТРС

У положају благосиљања вјерника, споменик 44-ом патријарху српском красиће плато и увеличати изглед Саборног храма у Палама, за који је договорена динамика спољног уређења.

- Већ у наредним данима ћемо почети уређење цокле и свјетларника на бочним странама цркве, а већ с прољећа ћемо урадити комплетно камено поплочање платоа читавог, тако да ће дефинитивно овај храм бити мјесто саборности, окупљања, не само Паљана, него свих људи Сарајевско-романијске регије и Републике Српске - истакао је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева сматра да је освештање споменика примјер како можемо сви заједно да будемо људи и наводи како је то вјероватно и главна порука данашњег дана.

- Мислим да се сви у наредном периоду морамо окупљати око цркве, да је то веома важно за српски православни народ - каже Вуковић.

Фото: РТРС

Израда лика патријарха Павла за вајара Бојана Микулића, како каже, представљала је велику част и задовољство.

- Док сам у атељеу радио, нисам могао ни да претпоставим, колико год планом ишли како треба, да ће на лицу мјеста овако да изгледа. Заиста онако како смо и очекивали и чак изнад тога - казао је Микулић.

Споменик патријарху Павлу, урађен у бронзи, тежине око три стотине килограма и висине два и по метра, свакако ће бити понос народа Сарајевско-романијске регије и вјечно подсјећање на свијетли лик и дјело патријарха Павла.