latinica  ћирилица
17/10/2020 |  14:15 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Односи Москве и ЕУ на најнижем нивоу

Односи Русије и ЕУ пали су на најнижи ниво посљедњих година послије санкција у вези са инцидентом са опозиционим блогером Алексејем Навалним, рекао је данас новинарима стални руски представник при ЕУ Владимир Чижов.
Русија и ЕУ (Фото: Sputnik/Vladimir Sergeev) -
Русија и ЕУ (Фото: Sputnik/Vladimir Sergeev)

- Ова одлука Савјета ЕУ потврдила је наше најгоре страхове да ће односи Русије и ЕУ бити доведени на најнижи ниво у посљедњих неколико година - рекао је Чижов, напомињући да је тренутно "мало остало" од повјерења Русије у ЕУ.

Он је додао да Русија ове санкције види као и све претходне, односно једностране незаконите мјере.

- У свијету постоји само један орган овлашћен за изрицање санкција - Савјет безбједности УН... Оправдање за ове санкције, како са политичког, тако и са правног становишта, врло је слабо, а са моралног становишта једноставно је неприхватљиво - истакао је Чижов.

Он је рекао да ће Русија адекватно одговорити ЕУ сличним мјерама.

- Несумњиво ће бити предузете адекватне реципрочне мјере. Будући да су санкције личне, одговор ће очигледно бити личан -  додао је он.

Чижов није искључио да ће се руски одговор "дотаћи Њемачке и Француске", које су иницирале увођење ограничења.

Одговарајући на питање да ли Русија може да преиспита односе са ЕУ у цјелини, Чижов је поновио да су ти односи "већ на најнижој тачки".

- Да будем искрен, очекујем да ће мени и мојим колегама бити теже да радимо у блиској будућности, али смо спремни на ово и у сваком случају ћемо тежити побољшању односа Русије и ЕУ. На равноправној основи уз узајамно поштовање, наравно, ни на који начин не жртвујући основне руске интересе - нагласио је Чижов.