latinica  ћирилица
17/10/2020 |  10:12 ⇒ 10:19 | Аутор: СРНА

"Фантаст" - дворац са фантастичном причом

Богдан Дунђерски је на свом имању, на подручју данашњег Бечеја, усред непрегледне војвођанске равнице саградио дворац из маште, који је назван по његовом љубимцу, коњу Фантасту.
Дворац "Фантаст" (Фото: identisonline.com) -
Дворац "Фантаст" (Фото: identisonline.com)

Доктор Коен је, препознавши у Богдановим очима љубав према животињи, одлучио да му поклони величанственог Фантаста, иако му је овај нудио бланко чек за тог коња

Објекат је и дан-данас уређен тако да је сачувао дух прошлог вијека и показује колико је газда желио да у Војводини подигне замак такве завидне љепоте.

Кустос у дворцу "Фантаст" Ивана Сантрач испричала је како је Богдан Дунђерски добио славног коња.

- Богдан је имао радне коње, али је волио и да се бави тркама. Једном приликом је ишао у Београд да посматра трке и спазио Фантаста – његову љепоту и снагу. Распитао се чији је коњ, сазнао да је газда доктор Леон Коен и отишао код њега са бланко чеком и рекао му да, колико год да кошта тај коњ, он жели да га има. Коен му је рекао да коњ није на продају, али је, пошто је у Богдану препознао ту љубав према животињи, те поштовање према Фантасту, одлучио је да му га поклони - рекла је Сантрачева.

Она је новинарима-учесницима у пројекту "Хелт тур", који се реализује кроз Интеррег ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија, показала и собу у дворцу у којој се чувају успомене на коња према којем је овај комплекс и добио назив.

- Фантаст је 1932. године освојио трипл круну, односно три најважније трке у тој години. У витрини може да се види његова лобања, потколенична кост и исечак из новина Политика из те године, као и његова слика и педигре - рекла је Сантрачева.

Сантрачева је напоменула да је, паралелно са дворцем, расла и капела, грађена почетком 20. вијека у неовизантијском стилу.

- Иконостас и слику "Тајна вечера", која се налази изнад улазних врата, као и мозаик на улазу, осликао је познати српски сликар Урош Предић, који је био велики пријатељ Богдана Дунђерског и често је боравио на дворцу. Често се чује да је ова капела и круна њиховог пријатељства - навела је Сантрачева и додала да је у овој цркви Богдан Дунђерски и сахрањен.

Она је истакла да је капела била стално отворена док једном приликом, 2008. године, из ње нису украдене иконе, које и дан-данас фале овом олтару.

- Од тада, капела се затвара и отварамо је само када неко жели да је види - рекла је Сантрачева.

На крају обиласка, кустос је новинаре одвела на кулу и испричала им да је Богдан Дунђерски управо ту волио да доводи и своје пријатеље и оне који то нису били.

- Када би их довео горе рекао би им: "Све докле вам поглед сеже, то је моје. И још даље од тога" - рекла је она и нагласила да би он тим својим доказивањем хвалио себе и своје богатство.

У дворцу "Фантаст" данас се налази истоимено преноћиште под управом предузећа "Пик-Бечеј", а ту је и ресторан у којем превлађује војвођанска понуда, а оно што је препорука јесу "Фантаст" шницла, ребарца "А ла Богдан" и штрудла са маком.

У дворишту је и дио са мобилијаром за дјецу.