latinica  ћирилица
16/10/2020 |  19:13 ⇒ 17/10/2020 | 08:23 | Аутор: РТРС

Стенограм потврдио: БиХ није признала Косово (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић на јучерашњој сједници констатовао је да "Предсједништво није донијело одлуку о признању Републике Косово", што потврђује и стенограм са сједнице који је објавила СРНА. Иако су Џаферовић и Комшић покушали да опструишу други круг гласања, а послије и да другачије протумаче исход, овим је јасно потврђено какву је одлуку Предсједништво донијело.
Предсједништво БиХ (Фото: Аваз/М. Кадрић) -
Предсједништво БиХ (Фото: Аваз/М. Кадрић)

Жељко Комшић на почетку расправе покушао је да повуче приједлог одлуке о признању Косова. У томе га је подржао и Џаферовић, који је покушао да заобиђе ову тачку.

Шефик Џаферовић: Господин Комшић је ово повукао, не знам о чему да гласамо.

Милорад Додик: Дакле господине Џаферовићу ви сте правник, Ви знате савршено добро, немојте се правити наивни у томе, прошли пут смо гласали до момента док је предлагач, то није изгласано он је могао да повуче, кад се изгласао и донешена одлука Предсједништва то је власништво Предсједништва и више није његово.

Комшић је инсистирао да неће гласати, али је до гласања ипак дошло.

Жељко Комшић: Ја гласати нећу, ја сам рекао.

Милорад Додик: Добро, човјек неће гласати, ти то стави на гласање он не гласа и ок. Али нека се гласа, мора се гласати, ти то знаш да се мора гласати.

Шефик Џаферовић: Дакле, овако ја ћу поштовати ово што сте ви тражили и ставићемо на гласање али да кажем да ћу ја слиједити став предлагача, за мене је логично да немамо о чему да гласамо и ја нећу такођер гласати. Сад питам пошто ви инисистирате ко је за одлуку о признању Косова? Ко је за? Нема нико за. Ко је против?

Милорад Додик: Ја

Шефик Џаферовић: Један

Милорад Додик: Добро, уреду, гласали смо.

Шефик Џаферовић: Дакле констатујем да Предсједништво БиХ није донијело одлуку.

Милорад Додик: Е то је тачно, одлично.

Шефик Џаферовић: о признању Републике Косово.

Милорад Додик: Босна и Херцеговина не признаје Косово.

Комшић је послије рекао да то не значи да неће поново покренути процедуру, а Џаферовић покушао да се поново извуче из свега, подсјећајући да се одлуке доносе кроз два круга и да могу да заврше и ентитетским ветом. Додик је на крају ове тачке захвалио Комшићу и Џаферовићу јер је захваљујући томе што су промијенили ставове, Предсједништво БиХ донијело одлуку да не признаје самопроглашено Косово.