latinica  ћирилица
16/10/2020 |  13:07 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Пудар: Након своје борбе за живот, звук хеликоптера чујем другим ушима

Данијел Пудар из Требиња истакао је да, од дана када је водио борбу за свој живот и када је, захваљујући Хеликоптерском сервису Републике Српске, успјешно транспортован из Клиничког центра Црне Горе у Подгорици у Клинички центар Републике Српске у Бањалуци, звук хеликоптера чује неким другим ушима.
Хеликоптерски сервис, илустрација - Фото: РТРС
Хеликоптерски сервис, илустрацијаФото: РТРС

Пудар је у отвореном писму нагласио да су запослени у Хеликоптерском сервису Републике Српске "хероји нашег неба", којима је пожелио ведро и мирно небо и да их Бог чува док, ризикујући своје, спасавају животе својих сународника.

- Кажу да свака прича изабере вријеме, мјесто и онога ко ће је испричати и када ти почнеш причати своју причу схватиш да у ствари она прича тебе - навео је Пудар у отвореном писму, нагласивши да је имао потребу да и на овај начин захвали херојима Хеликоптерског сервиса, који су га прије шест година траснпортовали из Подгорице у Бањалуку након тешке повреде.

Наводећи да живи у непосредној близини хелиодрома, Пудар је рекао да је сваки пут када је чуо звук хеликоптера помислио да "господа крстари небом", док он "дере ђонове од патика".

- Увијек би ми та мисао прва пала на памет, а нисам ни знао да уопште постоји `летећи сервис`, нити сам знао колико је значајна њихова улога када си болестан и када ти је потребан медицински транспорт. Као и сваки грађанин мислио сам да, и ако постоји нешто слично, постоји сам за одређени круг људи, а не за нас обичне смртнике. А, у ствари нисам ни знао колико су само спасили живота, док сам ја кроз зубе гунђао `господа крстари небом...`. Данас могу само да кажем једно - благо ономе за кога њих из `летећег сервиса` није брига јер значи да тада нисте у невољи - нагласио је Пудар.

У писму захвалности запосленима у Хеликоптерском сервису Пудар је навео да у данима док је након повреде и операције у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици водио борбу за живот, љекари су размишљали да ли је уопште могуће да буде транспортован санитетским возилом у Бањалуку на наставак лијечења.

- Када су љекари закључили да је транспорт санитетом ризичан, тада на сцену ступа `летећи сервис` из Републике Српске. Након што је успостављен контакт, људи су дошли по мене у Подгорицу. Та сцена за мене је била невјероватна. Лет из Голубоваца у Подгорици до Залужана у Бањалуци трајао је око сат и 45 минута. Мојој породици то је изгледало као вијек и 45 минута јер су знали у каквој сам ситуацији и да су повреде биле веома компликоване. Ризик је био огроман. Све вријеме лета имао сам пажњу дежурног љекара и ријечи охрабрења пилота. Нема ријечи да то опишем јер сам се и у тако тешком стању осјећао сигурно и потпуно безбједно. Учинили су ми лет толико угодним да сам пожелио да потраје што дуже. И док је моја породица са страхом ишчекивала вијест о медицинском транспорту, ми прелијећемо преко Гацка, а ја са осмијехом на лицу размишљам да ли сад неко доле гунђа кроз зубе `господа крстари небом, док ја дерем ђонове патика` - истакао је Пудар.

Прошло је шест година од тог љета и његовог медицинског транспорта, каже Пудар, а немали број пута посада Хеликоптерског сервиса је интервенисала у његовом граду.

- Сваки пут би се јавили, бар телефонски да ме поздраве и пожеле што бржи и успјешнији опоравак. Они су моји пријатељи и моји хероји јер како другачије да назовем те храбре људе који излажу свој живот опасности да би помогли другима!? Без њих, не би било ове ни још много других прича са срећним завршетком које су остале неиспричане. Моја прича је изабрала баш овај тренутак, јер ме увијек погоде непромишљене критике на рачун ових часних људи пилота - нагласио је Пудар.

Он је додао да, након свог искуства, сваки пут кад чује прелет истовремено види и брижна лица својих родитеља који су у страху и паници чекали његов транспорт из Подгорице у Бањалуку.

- И, с тога, прије него осудите, као некада ја, сјетите се моје приче и исповијести јер ко зна чији родитељи, родбина и пријатељи чекају вијест о успјешном медицинском транспорту у тренутку док хеликоптер прелијеће изнад наших глава -  поручио је Пудар.