latinica  ћирилица
15/10/2020 |  18:53 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

У Источном Новом Сарајеву отворен Трг Републике Србије (ФОТО/ВИДЕО)

У Источном Новом Сарајеву данас је отворен новоизграђени Трг Републике Србије, у чију изградњу је уложено 1.985.000 КМ.
Трг Србија -
Трг Србија

- Драго ми је што смо успјели да саградимо овај Трг. Данас сви заједно овдје смо сигурни, имамо своју Републику Српску. У Србији има много мјеста гдје треба улагати, зато је драгоцјена помоћ Србије и предсједника Александра Вучића за све што овдје градимо - рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на отварању Трга Србије.

Додик је истакао да је и Град Источно Сарајево добио трг.

- Када је предсједник Србије Александар Вучић изашао са идејом да помогне Српској, сагласили смо да то буде у свакој општини - изјавио је Додик.

И.Н.Сарајево - Трг Србија (фото: СРНА)

Додик је поручио да Срби знају да нема слободе без државе.

-  Ово мјесто, па и овај трг увијек остаје вама грађанима. на услугама. У Србији има много мјеста гдје се може и треба уложити, али они нас доживљавају као дио себе - нагласио је Додик.

Он је поновио још једном да народ у Републици Српској нису "босански" Срби, већ само Срби.

- Поносан сам на овај град. И ја сам ваш суграђанин. Било је дана када сам у Предсједништву БиХ провео само седам минута, и одмах долазио овдје у Српску, јер то је моје. Никога не мрзимо, али замо и чувамо своје. Слободно дођите и прошетаљјте овим Тргом, уђите у доврану, идите на Јахорину, доживите Српску - додао је Додик.  

Источно Ново Сарајево - Милорад Додик (фото: РТРС)

Трг површине 11.000 метара квадратних, наводе у општини, представљаће срце Источног Новог Сарајева. Изграђен је захваљујући највећој појединачној донацији од када општина Источно Ново Сарајево постоји. Милион евра прије три године овој општини донирала је Владе Србије из првог круга помоћи локалним заједницама у Републици Српској.

Централно мјесто на тргу требало би да заузме споменик Породици, чије је постављање планирано за Дан и крсну славу Источног Новог Сарајева - на Спасовдан наредне године. Споменик ће бити изграђен од бронзе и виши од три метра. Саставни дио трга је и нова спортска дворана која би требало да буде отворена до краја ове године. Преко пута трга гради се позориште. Источно Ново Сарајево тренутно, кажу у општинској управи, највеће је градилиште истока Републике Српске.