latinica  ћирилица
15/10/2020 |  12:32 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Промовисана књига Ранка Прерадовића "Моји саговорници"

У Бањалуци је промовисана књига "Моји саговорници", у којој је заступљено 60 разговора са домаћим и страним писцима, а аутор Ранко Прерадовић каже да су му најдражи разговори у животу били са Десанком Максимовић.
Промовисана књига Ранка Прерадовића "Моји саговорници" - Фото: СРНА
Промовисана књига Ранка Прерадовића "Моји саговорници"Фото: СРНА

- Моја супруга Стевка и ја били смо пријатељи са Десанком. Она је толико далеко ишла у разговору да су мени, тада као јако младом човјеку, она и њен супруг дали интервју о томе како су се њих двоје завољели. То је у то доба био интервју-чудо -рекао је Прерадовић.

Ранко Прерадовић, иза којег је више од 20 књига поезије и више од пола вијека трајања на овдашњој и иностраној књижевној сцени, а чије су пјесме превођене, награђиване и заступљене у антологијама, писао је за водеће југословенске листове и због тога је одлучио да објави исјечке из разговора са значајним саговорницима из богате новинарске каријере.

- У књизи је заступљено 60 разговора, 50 са домаћим писцима и 10 са иностраним. Најстарији интервју који сам ту пласирао је из 1966. године, а најмлађи из 2017. У том периоду обавио сам око 600 разговора са умјетницима, најчешће писцима, и тако је настала ова књига - навео је Прерадовић.

У књизи су разговори и са 18 аутора из Бањалуке, саопштено је из Удружења за промоцију и популаризацију књижевности "Императив", које је организовало промоцију у сарадњи са Културним центром Бански двор.

Новинар и пјесник Милан Ракуљ, који је написао предговор за ову књигу, навео је да је Прерадовић писао за водеће српске и југословенске листове, тако да је он био човјек изнутра који је могао да осјети шта може да пита саговорнике.

Промоција је одржана уз примјену свих пописаних мјера и препорука надлежних ради спречавања ширење вируса корона.