latinica  ћирилица
15/10/2020 |  08:48 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Пакистански мигранти се враћају кући?

Илегални мигранти из Пакистана ускоро би могли да буду депортовани из БиХ, на основу преговора и договора домаћих са тамошњим властима, пише Глас Српске.
Мигранти -
Мигранти

Лист наводи да је Министарство безбједности у Савјету министара недавно формирало радну групу која је радила на споразуму чије би потписивање значило повратак илегалних миграната, поријеклом из Пакистана, а којих је и највише у БиХ, у њихову домовину.

Коначан текст нацрта споразума, на који је мишљење дала и пакистанска страна, утврђен је јуче и прослијеђен у даљу процедуру, односно Савјету министара, а о њему треба да се изјасни на крају и Предсједништво БиХ.

Члан радне групе и савјетник директора Граничне полиције БиХ Свевлад Хофман рекао да је то радно тијело усагласило детаље и да су сада на потезу надлежне институције власти.

Када БиХ и Пакистан ратификују споразум, то ће бити основа која би у пракси значила да се сви Пакистанци који су незаконито дошли у БиХ процесом реадмисије враћају у земљу поријекла, а Пакистан би био дужан да их прихвати.

- Ставови БиХ и Пакистана су обједињени у нацрт споразума о реадмисији, који је прослијеђен у Савјет министара на усвајање, а након тога треба Предсједништво БиХ да га ратификује. И друга страна треба то исто да уради, а када документ усвоје и пакистанске власти, стварају се услови да тај акт буде потписан и ступи на снагу. У овом тренутку је још незахвално говорити када ће цијела процедура бити окончана - рекао је Хофман.

Он је нагласио да је тренутно важно да постоји добра воља да се крене са овим и да се направи корак ка бољем управљању миграцијама.

- То је изузетно битно. Наставиће се сарадња, односно покушати да такви споразуми буду усаглашени и са другим земљама високог миграционог ризика, као што су Мароко, Бангладеш и друге - додао је Хофман.

У вези са третманом миграната који бораве у БиХ без докумената и за које се не зна ко су, Хофман каже да и за то постоји рјешење, а то је, како је навео, биометрија.

Према његовим ријечима, упућени вјерују да ће, када споразум ступи на снагу, то резултирати смањеним приливом миграната из Пакистана јер ће знати шта их чека.

У информацији која је почетком септембра разматрана у парламенту БиХ, између осталог, наведено је да, када је ријеч о Пакистанцима, Служба дошла до података да је тамошњи парламент разматрао могућност помоћи њиховим држављанима који бораве у привременим прихватним центрима у БиХ.