latinica  ћирилица
15/10/2020 |  08:36 ⇒ 08:36 | Аутор: srpskainfo.com

Црна Гора изручује Ивана Контића Србији по скраћеној процедури

Министарство правде Црне Горе изручиће Ивана Контића Србији по скраћеној процедури, о чему је Србија обавијештена сходно процедурама, рекли су за подгоричку Побједу у Министарству.
Хапшење Контића у Подгорици (Фото: Танјуг/Полиција Црне Горе) -
Хапшење Контића у Подгорици (Фото: Танјуг/Полиција Црне Горе)

Иван Контић, црногорски држављанин, осумњичен је да је бруталним батинама покушао да убије 28-годишњег Миљана М. 24. августа у Јеврејској улици у Новом Саду.

– Виши суд у Подгорици обавијестио је Министарство правде Црне Горе о доношењу рјешења о екстрадиционом притвору Ивану Контићу због постојања међународне потјернице Интерпола Београд, ради његовог изручења у циљу вођења поступка пред Вишим судом у Новом Саду због основане сумње да је починио кривично дјело убиство у покушају. Тражено лице дало је сагласност да се изручење обави по скраћеној процедури, о чему је Србија обавијештена сходно предвиђеној процедуре – саопштено је Побједи из Министарства правде.

Одлуку о изручењу у скраћеном поступку, како су казали из ресора Зорана Пажина, доноси надлежни суд, о чему ће, како наводе, без одлагања обавијестити Министарство правде Црне Горе које ће о томе обавијестити државу молиљу (Србију), преноси ЦдМ.

Из Министарства су објаснили и да екстрадициони притвор може трајати до шест мјесеци, а на захтјев Србије, може бити продужен још два мјесеца.

Четири недјеље од момента када је за њим расписана међународна потјерница, Контић је ухапшен у изнајмљеном стану у подгоричком насељу Забјело. Министарство правде Србије послало је властима Црне Горе молбу за изручење Контића, осумњиченог за брутално пребијања Миљана Мандића у Јеврејској улици у Новом Саду 24. августа.

Уз молбу за изручење Контића прослијеђена је и пратећа документација, речено је Танјугу у Министарству правде.