latinica  ћирилица
15/10/2020 |  08:13 ⇒ 08:13 | Аутор: СРНА

Конкурс за такмичарски програм Кустендорфа до 1. децембра

Конкурс за такмичарски програм 14. Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф 2021, отворен је до 1. децембра.
Кустендорф, Мећавник - Фото: РТРС
Кустендорф, МећавникФото: РТРС

Такмичарски програм посвећен је краткометражним филмовима до 45 минута, а конкурс је отворен за игране, документарне, анимиране и експерименталне филмове.

Све информације о начину и формату слања пријаве налазе се на званичном сајту фестивала http://kustendorf-filmandmusicfestival.org.

Од оснивања, 2007. године па до сада, кроз Кустендорф су прошли бројни млади умјетници који већ годинама остављају значајан ауторски траг на филмској сцени што најбоље свједочи да се циљ овог фестивала, развој ауторског филма и подршка младим талентованим редитељима, из године у годину све више остварује.

Еминентни гости међу којима су Паоло Сорентино, Никита Михалков, Алфонсо Куарон, Џони Деп, Жак Одијар, Џим Џармуш, Одри Тату, Мет Дилан, Лав Диаз, Гаел Гарсија Бернал, Моника Белучи, Алексеј Балабанов, Андреј Кончаловски, Матео Гароне, Беренис Бежо и многи други до сада су били посјетиоци овог фестивала.

Кустендорф је један од ријетких фестивала на свијету и једини у Србији, који се више пута, према мишљењу америчког филмског магазина Мувимејкер, нашао међу најбољим филмским фестивалима на свијету.

- На Кустендорфу вријеме стаје, а посјетиоци су уроњени у свијет чудесних филмова, непрекидних журки и прича мајстора филмске умјетности. На челу скупа је Емир Кустурица, српски филмски аутор и добитник двије Златне палме, који привлачи лучоноше филмске умјетности попут Џонија Депа, Алфонса Куарона и Андреја Кончаловског на разговоре и ретроспективе. Сва пажња је усмјерена на препознавање нових талената из цијелог свијета, па је Фестивал савршено мјесто за долазећу генерацију младих филмских аутора - наводи се у тексту објављеном у овом магазину.

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф традиционално се одржава у јануару, а тачан датум Кустендорфа 2021 биће накнадно објављени у зависности од свјетске епидемиолошке ситуације, саопштено је из прес-службе овог фестивала.