latinica  ћирилица
14/10/2020 |  21:34 ⇒ 21:37 | Аутор: СРНА

"Спона међу српским народом никада није била јача"

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је на манифестацији "Дани Српске у Србији“ да Република Српска и Србија успјешно сарађују у областима образовања и културе, а да спона међу српским народом никада није била јача и то у свим областима.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

Тривићева је посљедњег дана ове манифестације, која се због епидемије вируса корона одвија у форми шест ТВ колажних емисија, навела да су два министарства просвјете у марту потписала споразум о сарадњи у заједничким активностима на организовању допунске наставе на српском језику за српску дјецу која се школују у иностранству, у сарадњи са српском дијаспором, а дефинисане су и смјернице дјеловања на заштити српског језика и писма.

Она је у емисији посвећеној културној и просветној сарадњи Србије и Српске, оцијенила да су веома важни сарадња и консултовање са колегама из Србије приликом израде програма развоја образовања или културе, те истакла да је комуникација свакодневна.

- Ми у току године имамо неколико радних састанака како бисмо сублимирали све што смо урадили до одређених рокова, али и шта је оно што предстоји и зашто је важно и које су области и теме кључне у које ћемо радити наредном периоду како бисмо још јаче очврснули везе на програмима образовања и културе Републике Српске и Србије - рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, Министарство културе и просвјете Републике Српске је са Министарством просвете Србије током године остварило одређене активности према акционом плану, а ради се и радиће се на јачању сарадње школа и просвјетних радника Српске и Србије.

- У марту приликом потписивања споразума имали смо радни састанак гдје смо дефинисали да ћемо више радити на самом завршетку и националне групе предмета Србије и Републике Српске, односно српског народа гдје год живио - рекла је Тривићева.

Она је навела да се радило на повећању броја братимљења школа Српске и Србије, студијским путовањима, заједничким такмичењима ученика на међународним такмичењима, а радиће се и међусобна такмичења по групама предмета, што ће допринијети повезивању и стварању свијести и код будућих генерација о томе колико је важно имати такву спону између Републике Српске и Србије.

- Веома је важно напоменути и да ће се радити и на изради заједничких уџбеника националне групе предмета. Имамо одличну сарадњу са између Педагошког завода Републике Српске и Завода за унапређивање образовања у Србији гдје је већ при крају и израда наставних планова и програма за националне групе предмета - српски језик, историју, географију, природу и друштво, те музичко и ликовно васпитање и образовање - рекла је Тривићева.

Она је напоменула да ће ове године бити завршен и повезивање удружења професора српског језика и историје.

- Они ће бити задужени да на нивоу Републике Српске и Србије најбоље ученике из ових предмета повежу и да им се у току већ наредне године, уколико буду дозвољавали услови вируса корона, организују студијска путовања са програмом прилагођеним из области гдје су најбољи, а то је историја и српски језик, који су јако важни - рекла је Тривићева.

Она је напоменула да је веома важно да ученици Србије и Српске постану спона и остваре блискост, јер они ће својим знањем градити и Републику Српску и Србију.

Говорећи о сарадњи Српске и Србије у култури, Тривићева је истакла важност очувања српског језика и писма, као и заштите овог културног насљеђа свих Срба.

- Са Министарством културе Србије смо потписали и повељу о српском културном простору која дефинише да је српски народ тамо гдје је некада живио, гдје сада живи и гдје ће убудуће живјети - да ту нема географског ограничења. Изучавање српског језика и писма је културно насљеђе српског народа, гдје год он и живио - рекла је Тривићева.

Она је подсјетила да су крајем јула ове године два министарства културе одржала састанак на којем су припремана законска рјешења за очување и заштиту српског језика и писма и његове употребе у јавном простору.

- Много је изазова пред нама, али оно што је неотуђиво то нам је језик и писмо и то је оно по чему се идентификујемо дефинитивно кроз нашу сарадњу Републике Српске и Србије - поручила је Тривићева.

Она је изразила увјерење и да ће се наставити сарадња и са Београдском филхармонијом и њеним директором Иваном Тасовцем.

- С обзиром на то да Министарство просвјете и културе Републике Српске већ у наредној години планира оснивање и званично наше филхармоније Републике Српске, искористићемо све добре примјере праксе Србије у том смислу, и наравно да ће и та сарадња двије установе заиста бити сјајна - закључила је Тривићева.

Манифестација "Дани Српске у Србији" трајала је од 9. до 14. октобра, у форми шест колажних тв емисија, које су емитовале сваке вечери Радио-телевизија Србије, Радио-телевизија Републике Српске и више од 40 регионалних и локалних телевизија у Србији.

Путем тв екрана грађанима Србије представљени су привреда, култура, наука, туризам и спорт Републике Српске.