latinica  ћирилица
14/10/2020 |  19:10 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Калдера излази на свјетско тржиште; Потписала уговор са Сименсом (ВИДЕО)

Добра вијест за привреду Српске. Представници компанија Калдера из Лакташа и Сименса за БиХ потписали су уговор о пословно-техничкој сарадњи и лиценцној производњи средњо-напонских постројења за њемачку компанију.
Потписан уговор о пословно-техничкој сарадњи - Фото: СРНА
Потписан уговор о пословно-техничкој сарадњиФото: СРНА

Уговор су потписали директор Калдерe Саво Минић и представник компаније Сименс за БиХ Славиша Крунић.

Двадесетогодишња сарадња Калдере и Сименса крунисана је новим уговором о лиценцној производњи средњонапонских постројења за велику њемачку компанију.

Овим уговором Калдера мора испуњавати најсавременија технолошка достигнућа када је ријеч о средњем напону. Уговор омогућава појављивање првенствено на тржишту БиХ, али и Европе и свијета.

- У оквиру ове сарадње развили смо производ Калдере и успјели произвести 19 блиндираних трафостаница која је попуњена са Сименсовим` производима, те извршити њихову дистрибуцију, уградњу и одржавање на територији Републике Српске. Потписани уговор омогућава ширину тржишта за Калдеру и конкуренцију на европском и свјетском тржишту. Уговор значи много за Калдеру и за Републику Српску и за привреду у региону - рекао је Минић.

Фото: СРНА

Калдера је у времену пандемије, када су велике компаније трпиле губитке и отпуштале раднике, успјела да обезбиједи технолошки процес.

- У изради је пројектна документацију за проширење производних капацитета, те да прими 35 нових радника, тако да ова компанија тренутно има око 150 радника - додао је Минић.

Калдера планира производњу око 100 блиндираних трафостаница, али њени производни капацитети могу обезбиједити производњу између 400 до 500 блиндираних трафостаница за тржиште изван Републике Српске и БиХ.