latinica  ћирилица
14/10/2020 |  16:42 ⇒ 16:48 | Аутор: СРНА

Кошарац: У понуди компаније "Нелт" да буде више домаћих производа

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је на састанку са представницима компаније "Нелт" у Источном Сарајеву разговарано да у палети њихове понуде буде што више производа из Републике Срспке и Федерације БиХ, с циљем заштите домаће производње.
Тегелтија и Кошарац у посјети компанији "Нелт" (фото: instagram.com / stasakosarac) -
Тегелтија и Кошарац у посјети компанији "Нелт" (фото: instagram.com / stasakosarac)

- Тиме би произвођачима омогућили да овако респектабилне трговачке компаније дистрибуирају производе произведене у Републици Српској и ФБиХ на тржишта западног Балкана, али и оној мрежи коју покрива "Нелт групација" - рекао је Кошарац новинарима након састанка, којем је присуствовао и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

С обзиром на то да је "Нелт" у Србији веома присутан и да је обезбиједио да инвестира у производне капацитете "Неопланте", Кошарац је навео да је било ријечи и о томе како се ова групација може повезати са прерађивачким капацитетима у Српској и ФБиХ, да би имали исти такав концепт и у БиХ.

Кошарац је рекао да је Источно Сарајево стратешко мјесто, а да Сарајево пружа инфраструктурне капацитете који су неопходни за развој економије и трговине, прије свега у спољнотрговинском промету, базирајући се на близину аеродрома и жељезницу.

С тим у вези, он је истакао да је било ријечи и о томе да се наставе разговори о изградњи слободне зоне у Источном Сарајеву, која би омогућила интензиван локални развој, присутност много већих компанија у овом граду, а користили би се сви капацитети инфраструктуре који су неопходни у спољнотрговинском промету.

- Закључено је да ће се наставити разговори о овом важном стратешком питању за Источно Сарајево - рекао је Кошарац, оцијенивши веома корисном радну посјету компанији "Нелт".

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа Небојша Шешлија, који је присуствовао састанку, истакао је да је ово била прилика да се упозна о капацитету и раду компаније, изразивши задовољство што је једна оваква компанија нашла мјесто на подручју те локалне заједнице.

- Потребно је да радимо на заједничком јачању капацитета и кориштењу геостратешког положаја који има општина Источна Илиџа, те је неопходно искористити потенцијале које имамо, као што је близина аеродрома, жељезнички транапорт и слично. Општина Источна Илиџа сигурно ће бити квалитетан партнер свим послодавциам који желе да раде на подручју наше општине - истакао је Шешлија.