latinica  ћирилица
14/10/2020 |  13:04 ⇒ 13:05 | Аутор: srpskainfo.com

"Женско срце у шињелу" гостује у Добоју

Након бројних извођења у Србији и Републици Српској чувена представа "Женско срце у шињелу" гостоваће први пут у Центру за културу и образовање Добој 21. октобра, са почетком у 19.00 часова.
Представа-Женско срце у шињелу (фото:градскопозориште) -
Представа-Женско срце у шињелу (фото:градскопозориште)

Представа говори о женама, српским хероинама у Првом свјетском рату – Милунки Савић, најодликованијој жени у историји ратовања, Флори Сендс, јединој Британки са чином капетана у српској војсци, и Надежди Петровић, најзначајнијој српској сликарки 20. вијека, која је напустила лагодан живот у Паризу и вратила се у зараћену Србију да помогне свом народу.

Уз велики историјски и едукативни карактер, у представи има и елемената комедије који су савршено уклопљени у дух Србије почетком 20. вијека.

Представа "Женско срце у шињелу" је од стране критике и публике проглашена за једну од најбољих на тему Првог свјетског рата, о чему најбоље говори податак да је 15. новембра 2019, уз подршку Министарства културе и информисања Србије, изведена у Српском културном центру у Паризу.

Насловне улоге тумаче позоришне и филмске глумице из Београда Нина Граховац, Јована Петронијевић и Весна Паштровић, а режију потписује легендарна глумица Мирјана Карановић.

Представа ће бити изведена за смањени број гледалаца и уз поштовање свих мјера заштите грађана од вируса корона.

Прије Добоја, представа "Женско срце у шињелу" ће бити изведена 20. октобра на отварању Фестивала омладинских позоришта Републике Српске, који се ове године одржава у Рудом.