latinica  ћирилица
14/10/2020 |  08:18 ⇒ 08:19 | Аутор: СРНА

Маринковић: Вишкови и даље на тржишту

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић каже да интервентни откуп није дао жељене резултате, па и даље постоји проблем са пласманом меса јунади и свиња, и вишкови на тржишту, те апелује да прије свих Савјет министара искористи све могуће механизме и заштити домаћу производњу.
Стојан Маринковић - Фото: nezavisne novine
Стојан МаринковићФото: nezavisne novine

- Тражимо од надлежних у Савјету министара да покрену иницијативу за заштиту домаће производње, да буду уведене квоте на увоз живих животиња, односно прелевмани на увоз месних и млијечних прерађевина да би се и ово мало производње још одржало, с обзиром на то да не знамо до када ће трајати епидемија вируса корона - рекао је Маринковић.

Он је напоменуо да никаква алтернативна тржишта не могу да надомјесте овај прекомјерни увоз.

- Проблеме са пласманом има и мљекарски сектор, пуне магацине вишкова млијечних производа - каже Маринковић.

Он је новинарима рекао да је механизам заштите домаће производње, односно увођење заштитних мјера јасно дефинисано свим међународно потписаним уговорима.

- Уговором о спољнотрговинском пословању БиХ дозвољава се чак и увођење царина на период до двије године од 10 одсто на производе и на живу стоку да би се стабилизовало осјетљиво тржиште пољопривредних производа БиХ - рекао је Маринковић.