latinica  ћирилица
13/10/2020 |  21:08 ⇒ 21:12 | Аутор: СРНА

Шупић: Рано откривање карцинома дојке кључ успјешног изљечења

Редовни превентивни прегледи и рано откривање карцинома дојке, уз нове методе дијагностике и лијечења, вишеструко повећавају степен изљечења ове опаке болести, изјавио је вечерас специјалиста опште хирургије запослен у Болници "Србија" у Источном Сарајеву Милорад Шупић.
И.Н. Сарајево - предавање - Фото: СРНА
И.Н. Сарајево - предавањеФото: СРНА

Он је на предавању у Источном Сарајеву поводом Мјесеца борбе против карцинома дојке, које су заједнички организовали општински одбори актива жена СНСД-а и Демоса из Источне Илиџе, рекао да је сврха оваквих скупова да се жене упознају о томе колико је важно да редовно долазе на прегледе, као и да се у случају и најмањих промјена на дојци јаве љекару.

- Што се тумор на дојци раније дијагностикује и што је мањи, могућност изљечења је већа. То је нешто што константно морамо понављати, како бисмо додатно подигли свијест код жена - поручио је Шупић.

Према његовим ријечима, када се прије петнаестак година у овој здравственој установи кренуло са акцијама превентивних прегледа дојки, одзив је био скроман, а резултати катастрофални.

- Сада је, на наше велико задовољство, тај резултат много бољи, а самим тим и резултати лијечења. Током Мјесеца борбе против карцинома дојке посљедњих година урадимо и по 500 прегледа, што указује на повећану свијест код жена. У ту сврху смо увели и нове методе лијечења, дијагностике и прегледа пацијенткиња - рекао је Шупић.

Он истиче да га посебно радује то што је посљедњих година драстично повећан број младих жена које долазе на превентивне прегледе, што је веома битно јер, на жалост, степен оболијевања млађих жена од тумора дојке није занемарив.

Похваливши избор теме вечерашњег предавања, директор Болнице "Србија" Небојша Шешлија подсјетио је да се у овој здравственој установи од 26. до 30. октобра организују бесплатни прегледи дојки.

- Драго ми је да су вечерас са нама љекари који ће наше суграђанке информисати о важности превенције с циљем сузбијања и раног откривања овог опаког, али изљечивог тумора. Свјетски показатељи показују да правовремено откривање карцинома дојке вишеструко повећава проценат изљечења - навео је Шешлија.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић сматра да су овакве теме потребне и да треба радити на подизању свијести о превенцији и борби против карцинома дојке, како би број обољелих био што мањи, а проценат изљечења већи.

Рак дојке је најчешћи малигни тумор и један од водећих узрока пријевремене смрти код жена у свијету.

Према подацима Свјетске здравствене организације, сваке године од карцинома дојке оболи 2,1 милион жена.

Циљ кампање је охрабрити жене да редовно иду на превентивне прегледе, како би се евентуална болест открила на вријеме и самим тим повећао степен изљечења.