latinica  ћирилица
13/10/2020 |  13:50 ⇒ 14:18 | Аутор: РТРС

Чубриловић-Коч: Отварање конзулата унаприједиће сарадњу

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изразио је увјерење да ће отварање Генералног конзулата Турске у Бањалуци значајно унаприједити међусобну сарадњу Српске и Турске, посебно у области економије, трговине и туризма.
Чубриловић са амбасадором Турске - Фото: РТРС
Чубриловић са амбасадором ТурскеФото: РТРС

Током састанка у Бањалуци са амбасадором Турске у БиХ Халдуном Кочом, истакнуто је да ће изградња ауто-пута, који ће повезати Сарајево и Београд, а уз подршку Турске, омогућити бржи развој, стабилност и бољу интеграцију региона, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је истакао да је Народна скупштина Републике Српске, доношењем неопходих закона, омогућила да процес експропријације, пројектовања и изградње ауто-пута на територији Српске тече несметано, те да ће ова саобраћајница бити изграђена у складу са највишим стандардима.

Говорећи о предстојећим локалним изборима, Чубриловић је изразио увјерење да ће избори бити одржани у демократској атмосфери, уз поштивање различитих политика и да ће резултати избора бити примијењени на вријеме, у складу са законом.

Саговорници су се сагласили да постоје потенцијали за унапређење сарадње у прехрамбеној и пољопривредној индустрији, те да је неопходно уклонити све евентуалне препреке за извоз робе из Републике Српске и БиХ на турско тржиште.

Чубриловић и Коч констатовали су да постоји обострани интерес за јачање привредне, економске и туристичке сарадње, као и за унапређење међупарламентарних односа, додаје се у саопштењу.