latinica  ћирилица
13/10/2020 |  13:17 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Бошњачки ученици из Липља поново у школским клупама

Дванаест ученика бошњачке националности из Липља код Зворника од јутрос су поново у школским клупама.
Основна школа "Свети Сава" у Липљу - Фото: РТРС
Основна школа "Свети Сава" у ЛипљуФото: РТРС

Резултат је то начелног договора који су постигли Савјет родитеља и представници Министарства образовања Републике Српске.

Бошњачки ученици, наиме, нису 2. септембра сјели у школске клупе јер су се противили што им је у књижице за прошлу годину уписан језик бошњачког народа умјесто "босанског језика".

- Оно што смо усмено договорили пренијеће се на папир и остаће траг у писменој форми. Од нас је тражено да дјеца крену у школу и то смо испунули. Сада су на потезу они који требају испунити наше захтјеве - каже Мухарем Синановић, члан Савјета родитеља, преноси Анадолија.

Ученици од првог до петог разреда иду у подручну школу "Свети Сава" у Липљу, а од петог до деветог у централну школу у Зворнику. Њихови родитељи инсистирају да им дјеца уче тзв. босански језик и траже од надлежних да, како су рекли, "престану са системском дискриминацијом".

Наиме, ученици из Липља су због истог проблема, заједно са родитељима, протестовали 2018. године. Добили су обећање како ће њихови захтјеви бити ријешени.

Помоћница министра за предшколско и основно васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Републике Српске Наташа Цвијановић је јуче, након разговора са родитељима бошњачке дјеце из Липља, рекла да ће Министарство просвјете и културе Републике Српске до петка, 16. октобра, прослиједити одређена документа представницима родитеља да би знали на који начин треба да остварују своја права, уколико сматрају да су им угрожена.

Она је навела да се документација, коју је ресорно министарство слало Основној школи "Свети Сава", односи на изучавање језика бошњачког народа.

Цвијановићева је нагласила да у Подручном одјељењу у Липљу дјеца изучавају наставни план и програм Тузланског кантона и да, што се тога тиче, заиста остварују своје пуно право као дјеца бошњачке националности.