latinica  ћирилица
12/10/2020 |  21:48 ⇒ 22:02 | Аутор: СРНА

Нераскидиве везе Бањалуке, Београда и Новог Сада

Градови Бањалука, Београд и Нови Сад имају нераскидиве везе и одличну сарадњу у свим областима, а том сарадњом и стварањем јединственог културног простора не угрожавају дејтонску БиХ, нити било кога, него само помажу једни другима, оцијенили су градоначелници Бањалуке Игор Радојичић, Новог Сада Милош Вучевић и замјеник градоначелника Београда Горан Весић.
Дани Српске у Србији (фото: twitter.com / RadojicicIgorMr) -
Дани Српске у Србији (фото: twitter.com / RadojicicIgorMr)

Говорећи на манифестацији "Дани Српске у Србији", која се због епидемије ове године организује у форми тв-емисија на РТРС-у, РТС и више од 40 локалних тв станица у Србији, Радојичић је подсјетио да су Бањалука и Нови Сад већ градови побратими, а да предстоји да у наредном периоду буде потписана и Повеља о братимљењу Бањалуке и Београда.

Радојичић је истакао да је Србија Републици Српској највећи економски партнер и највећа политичка подршка, те да пуно сарађују грађани, школују се и на једној и на другој страни, а постоје и породичне и пријатељске везе.

Он је рекао да је Београд као српска и регионална метропола понудио Бањалуци, која је 10 пута мања, да буду побратими, партнери, пријатељи, сарадници, те додао да је он предложио да се отвори Крајишка и Херцеговачка кућа и у Београду и Новом Саду, да се понуде аутентични крајишки и херцеговачки брендови и производи.

Радојичић је рекао да град Бањалука размишља да у наредном периоду конкурише за Европску пријестоницу младих, у чему очекује и помоћ Новог Сада, који јој је већ раније давао подршку да дође до финала за Европску пријестоницу културе.

- Желимо да повежемо омладински сектор, омладинске организације, универзитете, спорт, да у наредних неколико година радимо на тој идеји да Бањалука конкурише за Европску пријестоницу младих - додао је Радојичић.

Он је најавио да Бањалука улази и у концепт научно-технолошких паркова, које имају и Београд и Нови Сад, што би било развојна шанса да се запосле и задрже млади људи у Српској да раде квалитетне и добро плаћене послове за било коју компанију у свијету, управо из Српске.

- Сада у Бањалуци разматрамо локацију, радимо са Министарством науке о првом научно-технолошком парку у Бањалуци,  навео је Радојичић, те додао да са градоначелницима Београда и Новог Сада разговара и о комуналним питањима, јер Бањалука улази у велике пројекте као што су водоснабдијевање и прерада отпадних вода, у чему Београд и Нови Сад имају велика искуства.

У четвртој емисији представљен је град Бањалука, као и група "Миро и витешки плес", затим произвођачи крафт пива Микола Гајић и Љубомир Марић, глумац Александар Стојковић је рецитовао пјесму Бранка Ћопића "Мала моја и Босанске Крупе", Национални тениски центар, а као млади херој представљена је Анастасија Томић, млада сликарка.

Манифестација "Дани Српске у Србији" ове године се рви пут, умјесто у градовима широм Србије, реализује у форми тв серијала који обухвата шест колаж емисија.