latinica  ћирилица
12/10/2020 |  19:03 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Изборне манипулације - једно лице пријављено на шест адреса (ВИДЕО)

Много је нереда у изборном процесу и надлежне институције треба да се озбиљно позабаве овим питањем, каже предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, коментаришући манипулације које су се појавиле у вези са гласачима из иностранства.
Манипулација гласовима - Фото: РТРС
Манипулација гласовимаФото: РТРС

Централна изборна комисија БиХ утврдила је да има случајева гдје је једно лице пријављено на чак шест адреса за гласање. Из Градске управе Бањалука апелују на оне грађане који су остављали своје личне податке потписујући различите петиције, да провјере да ли је то злоупотребљено.

Сада је већ јасно да је манипулација са бирачким списковима из иностранства било, али још није утврђено ко иза свега стоји. Анализом, ЦИК БиХ је утврдио да је у 6.582 случаја једна особа пријављена на двије адресе. На три више од 750, на четири 111, на пет 33. Било је и пет лица чији су лични подаци пронађени на шест различитих адреса. За гласање је пријављено и 411 умрлих. Чему служе избори ако ће бити подложни различитим малверзацијама, пита предсједница Српске Жељка Цвијановић.

- Много је нереда у изборном процесу.Ј а сам да се овдје успостави адекватан систем контроле да се нађе модалитет на који начин се могу регистровати и провјерити гласачи из иностранства - каже Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Зоран Талић, предсједник Скупштине града Бањалука, наглашава да је имао примједбе грађана.

- Лично сам имао примједбе од људи које знам који су рекли да су се нашли на списковима. Они који су потписивали петиције треба да провјере да ли се њихово име налази на неколико мјеста - каже Талић.

ЦИК БиХ раније је јавно објавио списак свих оних који су пријављени за гласање из иностранства, ради лакшег отклањања манипулација, али је Агенција за заштиту личних података, због законске регулативе, тражила да то буде повучено. Према подацима Централне изборне комисије, са бирачког списка скинуто је 28.000 сумњивих пријава. Имали су 48 часова да се жале и стигло је само 3.500 жалби прије закључења спискова. Онај ко дође на бирачко мјесто, а не буде на редовном бирачком списку, гласаће у коверту и ти гласови ће бити бројани прије ових који дођу из иностранства. Када дођу фиктивни гласови из других земаља, могло би бити јасније, кажу у ЦИК-у, ко је манипулисао.

Видјеће се за кога је гласано - истакао је Жељко Бакалар, предсједник ЦИК-а.

Предсједница Цвијановић каже да је манипулативна црта овог изборног процеса била од самог почетка – од избора чланова ЦИКа, термина избора, измишљања разлога да се помјери датум избора.

- Ми имамо прописано вријеме када се одржавају избори а на институцијама је да уведу реда у изборни процес - додала је Цвијановић.

За гласање на локланим изборима у БиХ, из иностранства је дошло 120.000 пријава, што је два пута више у односу на пријаве за прошле опште изборе. Тужилаштво БиХ потврдило је да је примило одређене пријаве ЦИК-а о овим нерегуларностима и формирало одређене предмете.