latinica  ћирилица
12/10/2020 |  18:40 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

Цвијановић у Требињу и Невесињу: Подршка стратешким пројектима (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић посјетила је данас Требиње и Невесиње. Истакнута је опредијељеност да се, уз помоћ републичких институција, наставe започети пројекти и инвестицијe. Предсједница Цвијановић састала се и са деканима Факултета за производњу и менаџмент и Академије ликовних умјетности у Требињу, а посјетила је и Удружење дјеце с посебним потребама "Моја нада".
Цвијановић у Невесињу - Фото: РТРС
Цвијановић у НевесињуФото: РТРС

За предсједницу Цвијановић, Требиње је примјер како свака локална заједница треба да осмисли и да се бори за сваки пројекат. Републичке институције ће како је најављено, кроз сарадњу са Србијом, учинити све када је ријеч о реализацији стратешких пројеката - изградње аеродрома и клиничког центра у Требињу

- Требиње има јаку развојну шансу и треба нам одговорна локална власт која ће моћи да преточи то све у реалност. Самим тим што смо Требиње одредили као стратешки центар значи да нам требају способни људи на челу локалне заједнице - истакла је Цвијановић.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња и предсједник ГО СНСД-а Требиње, причао је о реализованим пројектима у граду.

- Град Требиње је отприлике око 60 програма урадио у претходном периоду, јединствени смо у региону и ми то хоћемо да прошемо осталима и искористимо прилику да наше програме које користимо промовићемо у другим срединама јер нам је циљ јако Требиње, јака Република Српска - нагласио је Ћурић.

Сличан састанак одржан је и у Невесињу, на којем је разговарано о реализованим али и, због пандемије, пролонгираним пројектима реконструкције магистрале Невесиње -Мостар, зграде Библиотеке и Музичке школе и канализационе мреже у неколико насеља.

- Предсједница Републике нас је увјерила да ћемо или крајем ове или почетком идуће године добити средства за ове пројекте - рекао је Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

Жељка Цвијановић, потпредсједница СНСД-а, причала је о развоју Невесиња.

- Ми имамо свијест о томе шта су потребе Невесиња, заинтересовани смо да развијамо све бољу и успјешнију локалну заједницу. Проћи ће и ово вријеме и све оно што јесу потешкоће изазване пандемијом, сигурна сам да ћемо се изборити - нагласила је Цвијановић. 

Посјету југу Српске, предсједница Цвијановић искористила и да разговара са деканима Факултета за производњу и менаџмент и Академије ликовних умјетности у Требињу. Представници факултета за производњу и менаџмент захвалили су се предсједници за донирана средства за уградњу лифта за студенте са инвалидитетом.

- Предсједница је дала пуну подршку за овакав развој факултета, онај развој који промовише и сарадњу са министарствима у оквиру интегрисаног универзитета и што снажнију и јачу сарадњу са локалном заједницом чиме факултет постаје мотор, стуб развоја шире и уже друштвене заједнице - поручио је Душан Јокановић, декан Факултета за производњу и менаџмент. 

- Посебно ме радује сарадња која постоји са локалним властима и чињеница да су локалне власти конципирале различте видове подршке за све категорије становништва, па тако и за студенте. Све похвале начину организовања факултета. Факултети са дугом традицијом добили су највеће признање локалне заједнцие с обзиром на значај - додала је Цвијановић.

Предсједница Српске посјетила је и Удружење дјеце с потешкоћама у развоју "Моја нада" у Невесињу, којима је раније донирала средства за уградњу лифта у вриједности 55.000 марака. 

- Лифт није у функцији, ради короне се одужио рад, али требали би крајем седмице да завршимо да лифт буде у функцији. Имамо дјеце који долазе са серебралном парализом тако да нам лифт пуно значи - нагласила је Славица Булат, директор Удружења "Моја нада".

Предсједница Цвијановић обећала је наставак подршке раду и активностима овог Удружења.