latinica  ћирилица
12/10/2020 |  14:35 ⇒ 14:35 | Аутор: РТРС

Кина тестира цијели град од девет милиона становника

Власти у једном граду у Кини планирају да тестирају све грађане пошто су пронашли нове случајеве корона вируса у локалној болници, односно да је ријеч о људима који су се вратили из иностранства.
Ћингдао - становници чекају у реду на тестирање (Фото: Sky News) -
Ћингдао - становници чекају у реду на тестирање (Фото: Sky News)

Наиме, званичници су објавили да ће обављати масовно тестирање свих грађана, односно да ће тестирати чак девет милиона људи колико броји Ћингдао у року од пет дана. Како јављају свјетски медији, појавиле су се фотографије на друштвеним мрежама како људи масовно чекају у редовима да буду тестирани на ковид-19.

Челници су се одлучили на овај потез пошто је регистровано шест нових асимптомичних случајева. Како преноси Телеграф, заражени су повезани са болницом у том граду која третира асимптомичне пацијенте и оне са благим симптомима који су дошли из иностранства.

Затворени су чак и неки од стамбених блокова у којима су заражени били или у којима живе. Чак је и болница стављена под блокаду у склопу мјера да би се обуздао вирус корона.

Шта се догодило?

Према писању медија, мјере против короне долазе само недјељу дана пошто је Кина прославила велики празник “Златна недјеља“, због чега су на милионе људи путовале земљом. Та путовања утицала су на повећање броја импортованих случајева корона вируса, те су се власти одлучиле на овакав драстичан корак.

Када су се појавиле информације о масовном тестирању, власти у граду Џихан апеловале су на грађане који су били у Ћингдау од 23. септембра да се тестирају на ковид-19.