latinica  ћирилица
12/10/2020 |  09:02 ⇒ 09:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Лејкерси су шампиони!

У финалној шестој утакмици НБА, Лос Анђелес Лејкерси су освојили наслов најбољих.

Лос Анђелес Лејкерси постали су нови НБА шампиони и то на импресиван начин: у шестој утакмици финала дошли су до коначних 4:2 против Мајамија побједом од 106:93 која ни изблиза не наговјештава колико су доминирали у мечу.

Лејкерси су до 17. титуле у клупској историји, чиме су изједначили рекорд Бостон Селтикса, дошли предвођени Леброном Џејмсом, који је проглашен за најкориснијег (МВП) играча финалне серије. И овога пута је "краљ" бриљирао, сада уз трипл-дабл од 28 поена, 10 асистенција и 14 скокова, уз шут 13/20, а до МВП признања дошао је предводивши нове прваке са просјечно 29,8 поена, 8,5 асистенција, 11,8 скокова, шут 58% из игре, а 39% када се о тројкама ради у шест дуела са екипом Хита.

Наравно, побједу су сви чланови екипе из "града анђела" посветили трагично страдалој легенди Кобију Брајанту, који је са ћерком Ђианом и још седморо људи у јануару погинуо у паду хеликоптера. Како су Лејкерси одиграли шести меч, и "црна мамба" би била поносна.

Мајами се надао десетак минута. До тренутка када је Џими Батлер, јунак претходног тријумфа, погодио тројку из угла за прилазак на 23:19. Лејкери су потом направили серију од чак 41:15.

Већ у другој четвртини водили су са 30 разлике.

До полувремена су толико разбили Мајамијеву дефанзивну концепцију, да су само из рекета дали 34 поена.

Лејкерси су кренули да погађају шта су хтјели и како су хтјели. Најчешће из транзиције. Највише из рекета. Одбана која је обесхрабрила Мајами претварала се брзо у напад.

Наравно, екипа са Флориде није одустајала. Али, за повратак је било касно.

На крају, нови трофеј за ЛА. И стотине, хиљада порука чланова клуба и навијача - "ово је за Кобија".

Ови Лејкерси су ушли у историју титулом у најдужој НБА сезони свих времена. А и неки њихови чланови, индивидуално:

- Леброн Џејмс и трагичар претходног меча, Дени Грин, придружили су се Џону Селију и Роберту Орију као једини играчи који су НБА прстен освојили са три различита клуба.

- Рејџон Рондо је са 105 асистенција у плеј-офу оборио рекорд за НБА резервисте у доигравању, који је са 95 држао Ману Ђинобили партијама из 2014.

- Леброн се придружио Кобију Брајанту, али и (рекордеру, са шест) Бобу Кузију, Меџику Џонсону и Скотију Пипену као једини који су предводили свој тим у асистенцијама у четири или више шампионска финала

- Ентони Дејвис (19 поена, 15 скокова, три асистенције, две блокаде, "крађа) - придружио се Кевину Дуранту, Чонсију БИлапсу, Пенију Хардавеју и Меџику Џонсону који су досад били једини играчи у НБА финалима са преко 20 поена у мечу уз шут од преко 50% из игре, преко 40% када се о тројкама ради, а преко 90% када је о слободним бацањима реч.

- Џејмс је једини у НБА историји који је са 25 или више поена по мечу у цијелом плеј-офу водио три различита клуба до НБА титуле

- Леброн Џејмс се придружио Мајклу Џордану који је до ове ноћи био једини у НБА историји са четири или више МВП признања у фубалу и четири или више МВП признања за лигашки дио сезоне

На крају, док је славље Лејкерса и њихових навијача почињало, честитка је стигла чак и од Сакрамента, на чијим налозима на друштвеним мрежама ривалство с Лејкерсима представља једно од најдуховитијих у свијету спорта и досад није постојала ниједна "ијреч" упућена ка "моћницима" из Лос Анђелеса.

"У години у којој се чини да је свијет подјељенији него икада, шаљемо искрене честитке нашим дугогодишњим ривалима, Лос Анђелес Лејкерсима. Прави начин да побиједите за Кобија и Ђијану", поручили су "краљеви".

Поруку су истог часа послали и поражени финалисти Западне конференције, Денвер Нагетси који су такође с 4:2 изгубили од екипе из "града анђела":

"Нова сезона - почиње сада", гласи порука клуба из Колорада, уз фотографију њихове двије младе, а већ истинске звијезде, Џамала Мареја и српског репрезентативца Николе Јокића.