latinica  ћирилица
10/10/2020 |  19:13 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Много посла за пољопривреднике - неке културе рекордно родиле (ВИДЕО)

Ових је дана много посла за пољопривреднике! Приводи се крају берба кукуруза, повртари убиру плодове. Рачуница још није готова. Неке културе су рекордно родиле. Неке, испод очекиваног.
Пољопривредно газдинство - Фото: РТРС
Пољопривредно газдинствоФото: РТРС

У вријеме сезонских радова, сви мјештани Црњелова су на ораницама и у пластеницима, од најстаријег до најмлађег. Након бербе лубенице и дуње, браћи Михајловић предстоји обиман посао у купусишту.

- Имали смо одређене количине лубенице, диње, имамо кромпир. Њему је тренутно мала цијена. Сада имамо велике количине купуса. И њему је пониска цијена, али видјећемо шта ће бити. исто лијепе површин. Имамо доста трврдога купуса за лагеровање - прича Радо Михајловић.

Цијела породица је на њиви, како би испунили обавезе према купцима. Не размишља се када је почео радни дан, ни када ће завршити.

- Сваки дан се ради кад је сезона. Тренутно се сијече купус. Ми смо навикли да радимо, нама није тешко - каже Славица Михајловић.

21-годишњи Марио Лазаревић из Драгаљевца укључен је у све послове. Његова породица обрађује 350 дунума, а узгајају и бикове.

- Бавимо се и производњом пластеника, поврћа, имамо три дулума под пластеницима. Дошла је сезона брања кукуруза. Почели смо брање и принос је добар, биће рекордан.Тренутрно имамо 50 бикова и у намјеравамо да проширујемо капацитете - истиче Марио.

Миленко Урошевић узгаја романовске овце. Након што му је син информатичар поставио видео надзор, Миленко преко мобилног телефона прати све што се дешава у стајама.

- Ове године имам близу 100 јагњади ојагњено од малог броја оваца. Очекујем до Нове године да се још толико ојагњи. То је 200 јагњади, ато није ни мала количина ни мала пара - задовољан је Миленко.

Са семберских њива ових дана само се чује звук комбајна и трактора.

Има и смијеха, јер у добром расположењу и најтежи посао брже се заврши.