latinica  ћирилица
01/10/2020 |  12:35 | Аутор: РТРС

УКЦ: Изведен веома сложен оперативни захват

Хируршки тимови Универзитетског клиничког центра Републике Српске први пут су извели у једном акту два веома сложена оперативна захвата.
Хируршки тим (уступљена фотографија) -
Хируршки тим (уступљена фотографија)

Тимови Клинике за општу и абдоминалну хирургију и Клинике за торакалну хирургију извели су комплексну мултивисцералну лапароскопску операцију гдје је код пацијентице изведена истовремено лапароскопска операција карцинома дебелог цријева и једнопортална торакоскопска ресекција метастазе десног плућа, саопштено је из УКЦ Српске.

У саопштењу се додаје да је овај оперативни захват подразумијевао учешће хирурга различитих специјалности, односно специјалиста абдоминалне хирургије, торакалне хирургије и анестезије са реанимацијом.

- Минимално инвазивном врстом хирургије пацијенту је омогућен брз опоравак и ефикасан резултат лијечења. Постоперативни ток је прошао уредно, а пацијентица је отпуштена на кућно лијечење већ четврти дан након оперативног захвата уз терапијске преопоруке - наведено је у саопштењу.

Додаје се да је УКЦ Српске извођењем овог врло сложеног захвата потврдио висок степен оспособљености из домена лапароскопске и торакоскопске хирургије.

- Захваљујући опредјељењу пословодства УКЦ-а на челу са проф. др Владом Ђајићем да се константно улаже у едукацију медицинског кадра, наши љекари и медицинске сестре успјешно су извели још један мултидисциплинарни подвиг - наведено је у саопштењу.

Хируршки тим чинили су оператери др Горан Јањић, абдоминални хирург, др Марко Кантар, торакални хирург, асистенти др Драган Радуљ, др Далибор Шаран, др Бојан Бјелошевиц и др Мирослав Странатић, те др Наташа Мандић, анестезиолог и Душка Шипка, инструментарка.