latinica  ћирилица
30/09/2020 |  12:11 ⇒ 12:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија и даље на "црвеној листи" ЕУ, осим за Украјину

Србија је и даље под рестрикцијама за путовање у земље ЕУ због вируса корона, јавља агенција Танјуг.

Министри земаља чланица ЕУ одлучивали су данас да ли ће листа земаља чијим држављанима је дозвољен улазак у ЕУ бити проширена. Као што је и билоо најављено, Србија се није нашла на тој листи због стриктних правила ЕУ о броју заражених на 100.000 становника.

Министар спољних послова Србије раније је изјавио за београдске медије да је реч о политици јер у ЕУ постоје земље у којима је ситуација са коронавирусом много гора него у Србииј.

Ипак, једна чланица ЕУ баш данас је дозволила грађанима Србије да уђу на њену територију.

Наиме, Украјина је укинула претходно уведену забрану уласка у ову земљу од 30 дана за странце и лица без држављанства.

- Од 28. септембра 2020. странци и лица без држављанства могу прећи државну границу да би ушли у Украјину под условом да имају полису осигурања коју је издало осигуравајуће друштво регистровано у Украјини или страно осигуравајуће друштво са представништвом у Украјини или уговорним односом са осигуравајућем друштвом, партнером у Украјини (асистанс). Полиса осигурања мора да покрива трошкове лијечења вируса корона и да важи за период боравка у Украјини. Захтјев о посједовању полисе осигурања не односи се на неке категорија лица - наводи се у саопштењу Амбасаде Украјине у Србији.

Установљен је општи захтјев о самоизолацији за све категорије путника који у Украјину стижу из земаља са значајним бројем инфицираних ковидом 19, као и за странце који су држављани таквих земаља. Србија не спада у државу са значајним бројем инфицираних ковидом 19.

Ограничења путовања утичу на све, па тако и на Србију, чији држављани без обавезног ПЦР теста, серолошког теста или карантина, могу да путују у 17 земаља.