latinica  ћирилица
29/09/2020 |  21:27 ⇒ 21:50 | Аутор: СРНА

Продужена мјера забране преласка хрватске границе до 15. октобра

Штаб цивилне заштите Хрватске одлучио је данас да до 15. октобра продужи одлуку о привременој забрани преласка граничних прелаза Хрватске.
Хрватска граница - Фото: ТАНЈУГ
Хрватска границаФото: ТАНЈУГ

Осим ове, донесено је још пет одлука о неопходним епидемиолошким мјерама а које су донесене на приједлог штабова цивилне заштите Задарске жупаније, Дубровачко-неретванске, Вараждинске, Вуковарско-сремске и Бродско-посавске жупаније, јављају хрватски медији.

На приједлог Штаба цивилне заштите Дубровачко-неретванске жупаније продужава се до 1. новембра Одлука о увођењу неопходних епидемиолошких мјера за подручје жупаније.

На приједлог Штаба цивилне заштите Вараждинске жупаније до 31. октобра продужава се Одлука о увођењу епидемиолошке мјере ограничења свадбених свечаности за подручје ове жупаније.

На приједлог Штаба цивилне заштите Вуковарско-сремске жупаније у трајању од 14 дана уводе се мјере да се на свим окупљањима гдје је присутно више од 50 особа води евиденција присутних с основним информацијама /име, презиме и број телефона/, затим да је на свим друштвеним и јавним окупљањима обавезно придржавање свих прописаних епидемиолошких мјера, а ако се одржавају у затвореном простору обавезно је и ношење маски за лице или медицинских маски.

Организатори спортских такмичења обавезни су осигурати услове за одржавање такмичења уз придржавање свих прописаних епидемиолошких мјера, а спортска такмичења у затвореним просторима могу се одржавати само без присуства гледалаца.

Приликом уласка у јавне установе странке су обавезне носити маску за лице или медицинску маску, те дезинфиковати руке. Пензионерима је препоручено да не одлазе на организована путовања, те да не учествују на организованим окупљањима већег броја особа.

Препоручено је и ограничавање излазака корисника изван простора пружалаца услуга смјештаја у систему социјалне заштите, осим из медицинских или других оправданих разлога, те забрана посјета корисницима домова за старије и немоћне особе.

На приједлог Штаба цивилне заштите Бродско-посавске жупаније доноси се Одлука да на свадбеним свечаностима може бити присутно највише 100 особа.

На приватним свечаностима може бити присутно највише 50 особа, на погребима и посљедњим испраћајима може бити присутно највише 50 особа. Организатори свих друштвених окупљања и власници угоститељских објеката одговорни су за спровођење епидемиолошких мјера, те су дужни вршити појачани надзор придржавања прописаних епидемиолошких мјера.

Штаб цивилне заштите Задарске жупаније донио је одлуку да је због благог побољшања епидемиолошке слике, од данас на снази измијењена Одлука о увођењу неопходних епидемиолошких мјера за подручје Задарске жупаније којом се дозвољавају посјете домовима за старе и немоћне уз придржавање препорука Хрватског завода за јавно здравство.

Остале епидемиолошке мјере и даље су на снази.