latinica  ћирилица
29/09/2020 |  19:14 ⇒ 30/09/2020 | 11:23 | Аутор: РТРС

Пандемија вируса није зауставила раст запослености у Српској (ВИДЕО)

Број новозапослених током пандемије у Српској већи је од броја отпуштених радника. Ово је, кажу у Заводу за запошљавање, показатељ да се тржиште рада опоравља и да су мјере институција Српске дале резултате. Сагласни с тим су и синдикат и пословна заједница, напомињући да је дио тих мјера - њихов приједлог.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Од 19. марта без посла у Српској остала су 14.023 радника, подаци су Завода за запошљавање. Тржиште рада полако се опоравља, кажу у Заводу, па је запослено 14 358. Тренутно је 330 новозапослених радника више, него што је због пандемије остало без посла.

- Сигуран сам да се тржиште рада опоравља. Нисам сигуран да ћемо достићи резултате од прошле године, дио производње и даље је обустављен, туризам у значајнијој мјери је обустављен, прерађивачка дјелимично се враћају у живот, дефинитивно ће ићи повећање броја запослених - истакао је Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Да би се сачувала радна мјеста Влада је, истиче премијер, донијела низ одлука. Од оне о исплати пореза и доприноса, и најниже мајске плате радницима чија су предузећа обуставила рад због пандемије, до формирања фондова за опоравак привреде.

- До данас је из Компензационог фонда за привреду и здравствени сектор у Српској обезбјеђено 166 милиона КМ, иако је ребалансом буџета било предвиђено 150 милиона КМ - нагласио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

У вријеме када привреда трпи губитке усљед пандемије, због смањеног извоза и пада пословања, из Привредне коморе наводе охрабрујуће показатеље.

- То говори о томе да су привредници заиста у претходном периоду, уз све муке са којима су се суочили дали свој максимум, како би и задржали раднике и све оно што је управо и био циљ свих мјера које је Привредна комора у претходном периоду прихватила, а велики дио тих мјера Влада је усвојила и реализовала, да су све те мјере дале резултат - истакао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Највише је отпуштених у прерађивачкој индустрији – 3.000. Готово исти је и број запослених. Отпуштања, али и запошљавања, било је и у услужним дјелатностима, трговини, грађевини.

- Нас охрабрује чињеница да у новопримљеним радницима све више и више имамо радника из реалног сектора, из дрвопрерађивачке дјелатности, саобраћаја, трговине, баш из оних дјелатности које су биле највише угрожене у претходном периоду - рекао је Горан Станковић из Савеза синдиката Републике Српске.

Онима који су остали без посла, према Закону о посредовању у запошљавању, исплаћена је новчана накнада. До сада је, ово право искористило око 8.000 радника.