latinica  ћирилица
29/09/2020 |  18:19 | Аутор: СРНА

Оперативна група: Спријечити даљи прилив миграната

Оперативна група за координисање активности и надзора над мигрантском кризом на подручју Унско-санског кантона донијела је закључке и мјере за одвраћање даљег прилива миграната на подручје овог кантона, забранила њихов превоз свим превозним средствима, кретање и окупљање на јавним површинама, као и пружање услуга смјештаја миграната.
Мигранти - Фото: СРНА
МигрантиФото: СРНА

На проширеном састанку оперативне групе у Бихаћу, којем су присуствовали представници УНХЦР-а и Међународне организације за миграције /ИОМ/, задужено је Министарство здравства УСК да сутра организује привремено релоцирање малољетних миграната из центра "Бира" у центар за прихват рањивих категорија "Борићи" у Бихаћу.

Ове активности Министарство би требало да спроведе у сарадњи са Центром за социјални рад Бихаћ, ИОМ и уз асистенцију кантоналне полиције, преноси "Н1".

Данашњим закључцима задужује се МУП УСК и полицијски комесар Кантона да, одмах по измјештању малољетних лица без пратње из центра "Бира" у Бихаћу, организују измјештање осталих корисника тог центра на локалитет Липа у Бихаћу, а с циљем затварања кампа "Бира".

Закључено је да се на локалитет Липа измјесте мигранти затечени ван смјештаја на подручју града Бихаћа.

- Задужују се министар унутрашњих послова и олицијски комесар да Управа полиције МУП-а блокира привремени прихватни камп "Мирал" у Великој Кладуши, ради спречавања даљег пријема миграната у овај камп с циљем његовог гашења - наводи се у закључцима Оперативне групе.

Од Министарства безбједности у Савјету министара затражено је да у сарадњи са агенцијама УН организује релокацију миграната из центра "Мирал" у слободне капацитете кампова којима управља БиХ, а ван подручја Унско-санског кантона, у року од 72 часа.

Закључцима се тражи од ИОМ-а да у складу с потребама, организује хитни медицински транспорт као и збрињавање рањивих категорија миграната, док је Црвени крст Кантона задужен да и даље организује подјелу оброка за мигранте у прихватним камповима, те да координише хуманитарно дјеловање невладиних организација и појединца.

Данашњи проширени састанак Оперативне групе одржан је "због погоршане ситуације изазване посљедицама прекомјерног прилива миграната на ово подручје, чиме је угрожено јавно здравље, безбједност и права грађана Унско-санског кантона".