latinica  ћирилица
29/09/2020 |  09:27 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Којић: Ентитетским тужилаштвима око 200 предмета ратних злочина

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да је суштина Стратегије за процесуирање ратних злочина у томе да ће правосуђе БиХ и даље радити на најсложенијим предметима ратних злочина, док ће остали, којих има око 200, бити пребачени ентитетским тужилаштвима, која имају капацитет да заврше тај посао.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је навео да је гаранција спровођења Стратегије увођење система одговорности у правосуђу јер ће сви који не буду радили на тим предметима бити процесуирани пред дисциплинским тужиоцем у Високом судском и тужилачком савјету.

- Стратегија је требала да буде усвојена прије двије године и то је нанијело велику штету процесима ратних злочина који се воде пред правосуђем у БиХ. Тај период је ненадокнадив јер, ако посматрамо дистанцу од 25 година након рата, знатан број предмета у свакој години буде затворен зато што биолошки нестају свједоци и починиоци - рекао је Којић за Независне новине.

Према његовим ријечима, СДА је то опструисала двије године, али је усвајањем Стратегије створена добра основа да се најсложенији предмети ратних злочина процесуирају пред правосуђем БиХ, а у складу са критеријумима из самог документа.

Он је додао да је Стратегија посљедњи воз за рјешавање предмета ратних злочина иако они не могу застарјети.

- Међународним актима је дефинисано да ратни злочини не застаријевају, међутим они сами од себе застаре. Не треба да имамо амбицију да ће сви предмети ратних злочина бити процесуирани и тек половином сљедеће године од Стратегије можемо очекивати резултате јер треба спровести истраге, а то захтијева вријеме - објаснио је Којић.

Он је додао да ентитети имају капацитет за тај посао, те да су ИПА пројектима ојачани капацитети правосуђа и на нивоу ентитета и на нивоу Тужилаштва БиХ.

- Данас имамо одређен број тужилаца у ентитетима који немају предмете ратних злочина, али се баве другим кривичним дјелима. Када добију предмете ратних злочина, они ће их процесуирати - поручио је Којић.

Он тврди да сама та чињеница даје наду да ће велики број случајева бити процесуиран и све оно што је стајало у Тужилаштву БиХ биће пребачено ентитетима и на томе ће се радити.

- Тужиоци Тужилаштва БиХ на тим предметима су правили норму јер су узимали мање сложене предмете, а сада неће бити у ситуацији да то раде - рекао је Којић.

Он је поновио да су најсложенији предмети који би требали да буду приоритет Тужилаштва БиХ - Сарајево и сама Добровољачка улица, затим Подриње, које је непроцесуирано, као и дио предмета који се односе на Фочу и Вишеград, гдје су почињени страшни злочини над Србима.

Савјет министара је на ванредној сједници 24. септембра усвојио Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина.

Према Ревидираној стратегији за рад на предметима ратних злочина, најсложенији предмети биће процесуирани пред Судом БиХ, а остали предмети, који су према мишљењу правника мање сложени, биће процесуирани пред ентитетским правосуђем или правосуђем Брчко дистрикта.