latinica  ћирилица
29/09/2020 |  08:56 ⇒ 10:39 | Аутор: РТРС

Шеранић на Европском самиту у Салцбургу

Трећег дана 16. Европског самита у Салцбургу са представницима науке, на панелу "Медицинска истраживања и пандемија", учествује министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.
Ален Шеранић (фото:vladars.net) -
Ален Шеранић (фото:vladars.net)

Истакнути стручњаци из области науке, политике и медицинске струке разговарају о томе колики је значај науке и улагања у научно-истраживачки рад и шта је у том погледу показала пандемија вируса корона.

Такође, биће ријечи о потреби већег укључивања научне заједнице у процесе доношења одлука и законодавство, као и о томе да ли је ова пандемија прилика да се наука и истраживачки рад изборе за већи политички, финансијски и медијски простор на глобалном нивоу.

Самит у Салцбургу можете пратити на интернет страници ИРЕ, на линку https://www.salzburg-europe-summit.eu/en-gb/livestream.

На првој дебати је учестововала предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић о теми "Европа, корона и демократија - опасности и шансе".

Цвијановић је рекла за РТРС да је пандемија показала недостатак солидарности унутар ЕУ. Истакла је да се након шестомјесечне кризе изазване пандемијом вируса корона не може рећи да је изазов прошао, те да је за земље западног Балкана важно да им ЕУ буде подршка.

Предсједница Српске је истакла да је први приоритет спасавање живота, а сљедећи корак би био сарадња за јачање привреде и социјалних односа.

Цвијановић је навела да Република Српска и БиХ желе да буду дио ЕУ и дијеле заједничке вриједности.