latinica  ћирилица
29/09/2020 |  08:56 ⇒ 09:18 | Аутор: СРНА

Бошњаци пријете амбасадору БиХ јер је одбио наредбу Турковићеве

Амбасадор БиХ у Канади Марко Милисав изјавио је да је непријатељство дијела бошњачке заједнице у Канади према њему као амбасадору из реда српског народа појачано након што је одбио да поступи по самоиницијативном налогу министра спољних послова у Савјету министара Бисере Турковић поводом обиљежавања 11. јула.
Марко Милисав - Фото: Глас Српске
Марко МилисавФото: Глас Српске

Милисав је нагласио да је нетрпељивост према њему као амбасадору којег је предложио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик примјетна од почетка мандата.

Он је за Глас Српске рекао да је посљедњи у низу напада на њега петиција за смјену коју је покренуо дио бошњачке дијаспоре у Канади и отворено писмо које су упутили Турковићевој.

Милисав је подсјетио да није поступио по инструкцији Турковићеве, која је наложила дипломатско-конзуларној мрежи да 11. јула обиљежи дан жалости спуштањем заставе БиХ на пола копља, с обзиром на чињеницу да је то предложила самоиницијативно, те да не постоји одлука Савјета министара која би била обавезујућа.

Иако су га оптужили да је склонио заставу БиХ, Милисав је објаснио да она није уклоњена на тај дан, већ је заједно са копљем откинута за вријеме олује у Отави, те додао да ће бити враћена и правилно истакнута када буде завршен процес набавке и постављања јарбола.

- Моја породица и ја, као и поједини запослени у Амбасади БиХ у Отави, смо од тада изложени константним пријетњама и увредама екстремиста до те мјере да су се морале ангажовати власти Канаде како би обезбиједиле сигурност и несметан рад. Петиција и отворено писмо Турковићевој само су наставак континуираног притиска - рекао је Милисав.

Он је додао да актери ове приче на овакав начин показују елементарно непознавање начина функционисања БиХ и надлежности појединих органа, будући да је спољна политика искључива надлежност Предсједништва БиХ.

- Као амбасадор БиХ у Канади заступам сва три конститутивна народа, али појединци су очигледно навикли да интереси једног народа морају имати примат над осталима, што ја у свом мандату свакако нећу дозволити - поручује Милисав.