latinica  ћирилица
29/09/2020 |  07:32 | Аутор: sputniknews.com

Пашињан позвао Меркелову да обузда политику Турске у региону

Јерменски премијер Никол Пашињан је током телефонског разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел позвао да “обузда агресивну политику Турске“ у региону, саопштила је прес-служба његове владе.
Никол Пашињан (фото:Sputnik) -
Никол Пашињан (фото:Sputnik)

Двије стране разговарале су о ескалацији сукоба у Карабаху.

- Пашињан је навео да од почетка јулских догађаја (погоршање ситуације на јерменско-азербејџанској граници) Турска показује невиђену активност у региону. Он је позвао њемачку канцеларку да уложи све напоре за заустављање агресивног и деструктивног понашања Турске и спречи њено учешће у региону - наводи се у саопштењу прес-службе.

Меркелова је изразила “дубоку забринутост“ због настале ситуације. Канцеларка је нагласила да не постоји алтернатива мирном рјешавању проблема Карабаха, а такође је рекла да је потребно вратити се у мировни процес у оквиру Минске групе ОЕБС-а.

У Нагроно-Карабаху у недјељу је дошло до ескалације, а двије стране међусобно се оптужују за покретање борбених дејстава.

Азербејџан тврди да су снаге јерменске војске отвориле ватру дуж линије раздвајања и да има погинулих међу цивилима, док у Јерменији кажу да је Карабах био изложен ваздушним и ракетним нападима и да су њихове снаге срушиле два противничка хеликоптера и три беспилотне летјелице.

У Јерменији је уведено ратно стање, објављена општа мобилизација и забрањен излазак из земље мушкарцима од 18 до 55 година. У Азербејџану је уведен полицијски час.

Министарство спољних послова Русије позвало је обе стране да прекину ватру и започну преговоре.