latinica  ћирилица
28/09/2020 |  15:22 ⇒ 15:29 | Аутор: РТРС

Даун синдром центар Бањалука: Виртуелне радионице о макробиотичкој исхрани

Установа социјалне заштите Даун синдром центар за рехабилитацију почео је са макробиотичким виртуелним радионицама у којој се учи о макробиотичкој исхрани и кухању.
Макробиотичке виртуелне радионице за особе са дауновим синдромом - Фото: РТРС
Макробиотичке виртуелне радионице за особе са дауновим синдромомФото: РТРС

Макробиотички начин исхране веома препоручљив за особе са ДС, та врста исхране адржи врло мало масноћа и веома висок удио влакана јер је базирана на житарицама и поврћу.

Врло мало се конзумира храна животињског поријекла, месо замјењује соја која је богата фитоестрогенима. Свакодневни оброк треба да се састоји од 50 одсто цјеловитих интегралних житарица, рјеђе је заступљен хљеб и тјестенина односно производи од брашна, 30 одсто зелено поврће, 15 одсто махунарке, 5 одсто морске алге. Не конзумира се газирано пиће, пију се чајеви и нехлорисана вода.

Макробиотички начин исхране је дио макробиотичког начина живота који је састављен од физичких вјежби, радних активности, боравак у природи и смањеност гледања и кориштења електронских медија и ТВ.

Овај начин живљења не само да поправља здравствено стање он дјелује превентивно подиже имунолошки систем и доводи до смирености ума што све утиче на физичко и ментално здравље које се у макробиотици не раздваја јер једно без другога не може.

Макробиотичке курсеве за особе са дауновим синдромом држи Зоран Јелић, макробиотичар и рефлексолог. Побољшавањем физичког здравља код особа са дауновим синдромом доводи до побољшања менталног здравља и обратно што уз остале социјално рехабилитацијске програме које се спроводе у Даун синдром центру Бањалука, доводи до побољшања квалитете живота особа са дауновим синдромом.