latinica  ћирилица
28/09/2020 |  13:09 | Аутор: РТРС

Награда Анушићу - потврда квалитетне издавачке дјелатности УКРС

Једна од најзначајнијих књижевних награда, “Иво Андрић” (Задужбине Иво Андрић), која се додјељује од 1976. године у Београду, додијељена је за књигу „Легенда о в(ј)етром вијанима“ Анђелку Анушићу аутору издавачке дјелатности Удружења књижевника Републике Српске.
Анђелко Анушић "Легенда о в(ј)етром вијанима" (Фото: ssr.org.rs) -
Анђелко Анушић "Легенда о в(ј)етром вијанима" (Фото: ssr.org.rs)

- Срећан сам што сам уредник ове изванредне књиге приповједака и што је Андрићева награда, колико ми је познато, након 18 година припала аутору чији је издавач из Републике Српске. Познато је да је Анђелко Анушић доскора живио и радио у Бањој Луци, али уназад седам година живи у Новом Саду. Анушић је члан Удружења књижевника Републике Српске - изјавио је Предраг Бјелошевић, главни и оговорни уредник издавачке дјелатности Удружења.

Издавачка дјелатност Удружења књижевника дјелује тек три године, али је постала веома брзо запажена на регионалној књижевној сцени по неколико одличних књижевних издања, али посебно се издвојила по естетском оригиналном дизајну књига, које су препознатљиве у мору издавачких подухвата, не само у Републици Српској и БиХ него и у регији - додао је Бјелошевић.

Издавачка дјелатност је објавила и двије књиге превода поезије Џона Тејлора „Окна“, америчког пјесника у преводу Сање Зекановић и Коље Мићевића и књиге поезије „Замка за вријеме“ водећег италијанског пјесника Ђорђа Лингваглосе чије стихове је превела Душка Врховац. У припреми је књига поезије руског пјесника Вјачеслава Купријанова у преводу Предрага Бјелошевића.

- Награда „Иво Андрић“ нашем аутору Анђелку Анушићу најбоља је потврда високих естетских критеријума издавачке дјелатности Удружења књижевника Републике Српске, а морамо рећи да нам се обратило више угледних писаца из Србије који су изразили жељу да своје нове књиге објаве у нашој едицији Савремена књижевност због њене препознатљивости и љепоте у свој својој једноставности - саопштено је из Удружења књижевника Републике Српске.