latinica  ћирилица
28/09/2020 |  08:23 | Аутор: СРНА

Почиње "Лут фест"

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" почиње данас у Источном Новом Сарајеву и трајаће до 2. октобра.
"Лут фест" - Фото: СРНА
"Лут фест"Фото: СРНА

Фестивал би требао да почне луткарским спектаклом "Пиринска фолклорна магија" у извођењу Градског позоришта Благоевград из Бугарске, у режији Боње Лунгова и Константина Каракостова.

Мото овогодишњег фестивала је "Луткарство за 21. вијек". Покровитељ 21. "Лут феста" је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Фестивалски програм ће ове године бити одржан у нешто другачијем облику. Публика ће имати прилику да погледа пет представа које ће оцјењивати стручни жири у саставу Игор Бојовић, предсједник УНИМА центра Србије-драмски писац, драматург и сценариста, Младен Јанковић, музички педагог и Огњен Беговић, новинар Новинске агенције Републике Српске - СРНА.

У пратећем програму фестивала биће одржана креативна луткарска радионица "Лутка је глумац" коју води Анкица Аврамовић из Источног Сарајева, онлајн мастерклас предавање "Луткарство у вријеме короне" професора Константина Каракостова, промоција књиге "Шта су лутке?" пјесникиње Евите Бојковац, у издању "Форум театра"и "Арт сцене" Бањалука, као и посебни туристички програми за госте фестивала, који се реализују у сарадњи са Олимпијским центром "Јахорина".

У оквиру пратећег програма фестивала, с циљем децентрализације културе и позоришне умјетности, у Зворнику ће бити одиграна представа "Куку Тодоре" Дечијег позоришта Суботица.

Приједлог предсједника Организационог одбора фестивала Љубише Ћосића, начелника општине Источно Ново Сарајево, је да улаз на све фестивалске програме буде бесплатан.

Одлуком Савјета фестивала Плакета "Златна анима Радослав Лазић" за допринос развоју луткарске умјетности биће додијељена Игору Бојовићу за свеукупно стваралаштво на развоју, афирмацији и унапређењу луткарства.

Фестивал, који ће бити одржан у Културном центру Источно Ново Сарајево, суфинансирају град Источно Сарајево, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, а спонзори су Туристичка организација "Јахорина", "Олимпијски центар Јахорина" и град Зворник.

Суфинансира га Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Медијски покровитељи фестивала су РТРС и Новинска агенција Републике Српске СРНА. Медијски пријатељи фестивала су Новинска агенција "Фена", Елта ТВ, БНТВ, БХРТ, ОСМ ТВ, ИС Радио, те портали "Катера инфо" и "Принцип њуз", док је за маркетинг фестивала задужена фирма "Турунташ".