latinica  ћирилица
27/09/2020 |  18:30 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

У Чапљини након 120 година обновљен рад "Просвјете" (ВИДЕО)

Послије више од једног вијека синоћ је у Парохијском дому у Чапљини одржана обновитељска скупштина Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у том граду. Основни циљ "Просвјете" је очување српске традиције на овом простору поручио је чапљински парох, а од синоћ и предсједник Просвјете, Марко Гојачић.
СПКД Просвјета Чапљина - Фото: РТРС
СПКД Просвјета ЧапљинаФото: РТРС

Осим предсједника СПКД "Просвјета" у Чапљини изабран је и Управни и Надзпрни одбор.

Задатак свих изабраних је, кажу, да учине да ово Друштво, као и некада, буде успјешно и да трасира пут генерацијама које долазе и научи их како да раде на очувању српског идентитета на овим просторима.

Обнављање просвјете, поручују, један је од начина оснаживања српске заједнице у Чапљини.

- Настојаћемо кроз културу и кроз све што Црква ради да покажемо да смо у овом граду присутни као заједница и као народ - рекао је свештеник Гојачић.

Дарко Ђого, члан Главног одбора СПКД "Просвјета" истакао је да је обнављање скупштине СПКД "Просвјета" значајан дан за Чапљину и Пребиловце, комплетан српски, православни живаљ тога краја, становништво које тамо живи.

- То је знак присуства српске културе, цивилизације, етоса и етноса - додао је Ђого.

Радомир Вучковић, члан Главног одбора СПКД "Просвјета" наводи како је то друштво жељело дати допринос повратку Срба на посторе Чапљине, гдје су вјековно живјели.

Српска заједница у Чапљини данас је мала и броји око 250 чланова.

Некада је овдје живјело преко 3.500 Срба. Страхоте које је српски народ у овом крају доживио у протеклим ратовима јасно је - имале су за циљ да затру постојање српског народа овдје.

И обнављање "Просвјете" једна је од јасних порука да они чији је то био наум нису успјели.

- Сматрам да је од великог значаја да се "Просвјета" обнови, јер је већ постојала са тим знаком, а њеном обновом је знак да смо и даље ту и да ће она наставити са својим радом као што је некада радила - сматра Алекса Драгичевић, мјештанин Пребиловаца.

Драга Мастиловић, историчар истиче да је српски народ емотивно везан за Пребиловце и страдања Срба чапљинског краја, а, како наводи, још 1908. године тамо је основан први одбор "Просвјете".

- Нажалост та дешавања током 20. вијека условила су да Срба у Пребиловцима и уопште у чапљинском крају има веома мало и мислим да ће уз труд СПЦ и СПКД "Просвјета" ипак доћи до обнављања српског етничког бића - увјерен је Мастиловић.

Већ је у плану да СПКД "Просвјета" у Чапљини организује школу српског језика као и манифестацију "Пребиловачко љето", али и друге културне догађаје на овом простору.