latinica  ћирилица
27/09/2020 |  16:26 ⇒ 28/09/2020 | 10:39 | Аутор: РТРС

Самит у Салцбургу: Учесницима ће се обратити и предсједница Цвијановић (ФОТО/ВИДЕО)

Због пандемије вируса корона другачији је од свих досадашњих, али упркос рестрикцијама и ограничењима, 16. Салцбург Европа Самит, ипак је почео. Организатор, Институт регија Европе, на основу искуства са почетка пандемије, пред аустријске и европске представнике науке, политике и бизниса поставио је питање - слаби ли Европска унија због недостатка солидарности у кризним временима?
Жељка Цвијановић (фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Жељка Цвијановић (фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Предсједница Републике учествоваће на панелу под називом "Европа, корона и демократија - опасности и шансе"

О тим, али и о осталим питањима расправљаће и чланови делегације Републике Српске на челу са предсједницом Жељком Цвијановић.

Град класичне музике, родно мјесто Волфганга Амадеуса Моцарта и чувеног слаткиша названог по имену великог композитора и пијанисте, једном годишње није само "Мека" аустријског туризма, већ и центар за размјену идеја о односима у Европи и даљем путу.

Тако је и ове године, 16. пут заредом у "Вратима Алпа", како зову овај град, одржава се Салцбуршки Европски Самит.

Ово је специфична година, па је и тема у складу са њом "Европа, солидарност и мир".

Фото: РТРС

Те три ријечи на тренутак је пољуљала пандемија, па је сада кључно питање – које лекције Европа може да научи?

Одговор на то питање није резервисан само за за лидере кључних европских земаља, већ и за оне који долазе ван Европске уније и који теже "породици европских народа".

- Очекујемо да видимо искуства свих земаља које ће учествовати, како су се оне суочиле са пандемијом и како су реаговале на ову ситуацију, као и то шта можемо примијенити код нас - рекао је Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске.

Франц Шаусбергер, оснивач и предсједник Института регија Европе каже да је жеља учесника да се расправља о посљедицама, о ономе што Европа за будућност може да научи из кризе која ју је погодила.

- Уочи овог догађаја разговарао сам са неким члановима Европске комисије и неки су ми рекли да ће сачекати резултате Салцбуршког самита како би разговарали о будућим плановима - додао је Шаусбергер.

О значају самита говори и списак лидера који га подржавају. Почасни покровитељ је Александар ван дер Белен, предсједник Аустрије и Себастиан Курц, аустријски канцелар.

Фото: РТРС

Управо он ће видео-обраћањем отворити панел на којем ће учествовати и предсједница Републике Жељка Цвијановић, a уз њу и савезни министар за ЕУ и уставна питања Аустрије, минстри правде Мађарске и Словачке.

- Имаћемо прилику и да предсједница изнесе ставове Републике Српске у одређеним политичким, економским и темама које се тичу вируса. Ми очекујемо даље отварање врата што се тиче Европе и Аустрије и посебно његовање пријатељства које је на високом нивоу између Републике Српске и Аустрије - навео је Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Бечу.

Уз аустријски политички врх, Салцбуршки самит између осталих подржава и предсједница Европске комисије Урсула Фон Дер Лејен.

Предсједница Републике учествоваће на панелу под називом "Европа, корона и демократија - опасности и шансе", али осим о томе у Салцбургу ће се, између осталог, расправљати и о утицају ковида 19 на глобално тржиште, али и медицинским истраживањима и пандемији – управо у тој дискусији учествоваће министар здравља и социјалне заштите Српске, Ален Шеранић.

Фото: РТРС

Дискусију на којој учествује предсједница Републике можете пратити на трећем каналу Јавног медијског сервиса Аустрије, ОРФ3 или на овом линку.

Путем истих канала биће могуће пратити и дискусију "Медицинска истраживања и пандемија", на којој, у уторак, учествује министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.