latinica  ћирилица
27/09/2020 |  13:53 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Рат Јерменије и Азербејџана, општа мобилизација (ФОТО/ВИДЕО)

Власти у региону Нагорно-Карабах увеле су ратно стање због ескалације сукоба са Азербејџаном, преноси Тас. Влада Јерменије прогласила ратно стање и објавила општу мобилизацију. Москва тражи прекид сукоба.
Војска Азербејџана (фото: RIA Novosti ) -
Војска Азербејџана (фото: RIA Novosti )

22.00 - Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је Јереван и Баку да моментално обуставе борбена дејства и да се врате за преговарачки сто. Он је осудио примјену силе и изразио жаљење што међу страдалима има и цивила.

21.25 - Послије скоро цијелог дана борби између војски Јерменије и Азербејџана, тешко је утврдити размјере разарања или могуће жртве сукоба. Власти у Бакку су саопштиле да је у нападима јерменске војске "погинуло неколико војника, као и да је неколико рањено". Јерменско министарство одбране навело да је "заробљено 11 оклопних возила",

20.30 - Jерменско Министарство одбране саопштило је да провjерава извjештаје о наводном учешћу бораца из Сирије на страни Азербејџана.

Хикмет Хаџијев, помоћник за спољну политику предсjедника Азербејџана, оцијенио је да је извештај Сиријске опсерваторије за људска права "бесмислица", преноси Ројтерс.

Фото: АП

20.10 - Азербејџанске власти наредиле су замрачивање града Степанакерта како би се омели евентуални ваздушни напади јерменског ваздухопловства, јављају азербејџански медији.

Јерменско министарство одбране процијенило да је противничка страна до сада изгубила око 200 војника и шездесетак возила. Азербејџан, за сада без реакције на те тврдње.

18.20 - Рат доминира насловним странама јерменских и азербејџанских дневних новина. "Азербејџан је изгубио везу са стварношћу", пише јерменски Ххпрес. Дневник је оштро оптужио Анкару за војну подршку Азерима. Медији у Азербејџану за конфликт оптужују Јермене, наводећи да је у сукобима повређено 19 цивила. Наводи се да је ограничен приступ интернету, како би се спријечиле јерменске провикације.

16.50 - Регион Нагорно-Карабаха саопштио је да је погинуло 16 војника, а да је више од 100 рањено у сукобу са снагама Азербејџана.

16.05 - Азербејџан увео ратно стање у неколико региона државе.

Парламент Азербејџана донио је одлуку да уведе ратно стање у неколико градова и региона државе, преносе медији.

 15.35 - Азербејџанска страна понудила је војном руководству јерменског гарнизона у селу Агдере на контакт линији у Карабаху да положи оружје и преда се, саопштило је Министарство одбране Азербејџана.

- Како у потпуности не бисмо уништили гарнизон јерменских оружаних снага смјештених у селу Агдере, у циљу избјегавања повећања ратних губитака, војна команда Азербејџана предложила је јерменској команди да не пружа отпор у том правцу, положи оружје и преда се -  истиче се у саопштењу.

Фото: sputniknews

14.05 - ЕУ позвала је на хитан прекид војних активности и безусловни повратак преговорима у Нагорно-Карабаху.

- Војна акција мора да се заустави под хитно, како би се избегла даља ескалација. Тренутни и безусловни повратак преговорима је једни пут напријед - поручио је предсједник Европског савјета Шарл Мишел.

13.55 - Јединице Армије одбрамбене Карабаха наносе непријатељу штету у техници и људству. На снимку се види серија артиљеријских напада на колону непријатељских тенкова и борбених возила пјешадије.

13.42 - Папа Фрања апеловао је данас да Јерменија и Азербејџан ријеше своје разлике преговорима након сукоба око отцијепљеног региона Нагорно-Карабах.

Папа је рекао да је забринут због извјештаја о новим сукобима, у којима извори обје стране наводе да има људских губитака.

13.24 - Канцеларија заштитника људских права непризнате Нагорно-Карабашке републике саопштила је о десетинама рањених током гранатирања од стране Азербејџана.

- Према ажурираним подацима, сва већа и многа мања насеља, укључујући градове Степанакерт, Аскеран, Мартакерт, Мартуни, Хадрут и Шуши, били су изложени нападима дронова и артиљеријском гранатирању. Само у Степанакерту рањено је више од 10 особа, укључујући дјецу и жене - наводи се у саопштењу канцеларије објављеној на Фејсбуку.

13.16 - За неколико сати ратних дејстава у Карабаху оружане снаге Азербејџана изгубиле су четири хеликоптера, око 15 беспилотних летелица, укључујући ударне, 10 тенкова и борбених возила пејшадије, саопштила је прес-служба Армије одбране Карабаха. 

13.00 - Руско Министарство спољних послова позвало је стране укључене у конфликт у Нагорно-Карабаху да одмах обуставе ватру и почне преговоре о стабилизацији ситуације.

Министарство је у саопштењу истакло да је у том региону дошло до наглог погоршања ситуације, преноси Тас.

12.35 - Турска је данас позвала Јерменију да одмах престане са непријатељствима према Азербејџану јер ће то "запалити регион".

- Највећа препрека миру и стабилности на Кавказу је непријатељски став Јерменије и она се мора одмах повући и обуставити непријатељства која ће запалити регион - рекао је данас турски министар одбране Хулуси Акар, додајући да ће Анкара подржати Баку са "свим својим ресурсима".

12.04 - Предсједник Азербејџана Илхам Алијев изјавио је, поводом ескалације ситуације у Нагорно-Карабаху, да има погинулих и рањених међу цивилним становништвом и међу војницима након што су јерменске снаге отвориле ватру дуж линије раздвајања.

11.32 - Премијер Јерменије Никол Пашињан каже да су тренутна борбена дејства од стране Азербејџана у Нагорно-Карабаху, које назива провокацијом, планирана раније. 

10.48 - Влада Јерменије прогласила је ратно стање због ескалације ситуације у Нагорно-Карабаху.

Објављена је и општа мобилизација.

10.52 - Јерменске снаге у Нагорно-Карабаху обориле су два азербејџанска хеликоптера и три беспилотне летјелице, изјавила је портпаролка јерменског Министарства одбране Шушан Степањан.