latinica  ћирилица
26/09/2020 |  16:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Пленковић на сједници УН: Потребна ревизија Дејтонског споразума

Хрватска сматра да је вријеме за ревизију Дејтонског споразума, рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић на онлајн сједници Генералне скупштине Уједињених нација.
Андреј Пленковић - Фото: AFP
Андреј ПленковићФото: AFP

- Као једна од страна наведеног споразума, Хрватска сматра да би годишњицу споразума требало искористити како би се промислило о његовим постигнућима, али и о постојећој ситуацији у Босни и Херцеговини, са циљем чврстог усмјеравања ове земље на њеном европском путу - рекао је хрватски премијер, преноси Јутарњи лист.

Он је позвао на пуну једнакост Хрвата као конститутивног народа у БиХ и доношење одговарајућег изборног закона, који би, каже, спријечио изборне инжењеринге.

Пленковић је указао да је 2020, осим што је година криза и година јубилеја, па се уз 75. годишњицу УН-а и 25. годишњицу Четврте свјетске конференције о женама, такође година у којој се обиљежава и 25. годишњица Дејтонског мировног споразума, који је, каже хрватски премијер, "прекинуо најкрвавији рат у Европи од Другог свјетског рата".

- У међувремену, овај дио Европе се темељно променио набоље, али неки проблеми опстају и заслужују нашу пуну пажњу -  рекао је Пленковић и позвао на промјену Дејтонског споразума.

Подсјетио је на Загребачки састанак на врху одржан прије 20 година и друго издање тог сусрета који се ове године виртуално одржао током хрватског предсједавања ЕУ.

- Гледајући уназад, много тога је постигнуто и пуно тога се промијенило набоље. Гледајући унапред, искрено помирење кључно је за стабилност региона. То се може градити само на истини и чињеницама, заједно са проналаском свих преосталих несталих особа и правдом за све жртве - поручио је Пленковић.