latinica  ћирилица
26/09/2020 |  11:14 | Аутор: СРНА

Сарајево: Од марта смањен обим путника од 90 одсто

Међународни аеродром Сарајево од 1. марта до 31. августа забиљежио је смањење физичког обима авио-операција за 70 одсто и физичког обима путника од 90 одсто у односу на исти период лани, а не очекује ни да ће током зиме значајно бити повећан број седмичних летова, изјавио је вршилац дужности директора предузећа Алан Бајић.

- Авио-индустрија је једна од привредних грана које су највише погођене пандемијом вируса корона и Међународни аеродром Сарајево у овом тренутку дијели судбину бројних других аеродрома широм свијета - навео је Бајић.

Он је прецизирао да је прошле године током јуна, јула и августа кроз сарајевски аеродром прошло око 480.000 путника.

- Због рестриктивних мјера које су на снази у већини земаља свијета и веома компликованих услова путовања у погледу неопходне путне документације, те других фактора попут страха од заразе и смањења куповне моћи грађана, већина њих се нерадо одлучује за путовања, посебно она туристичка. Тако смо за иста три мјесеца ове године опслужили тек око 39.000 путника - навео је Бајић.

Према његовим ријечима, и број авио-превозника битно је редукован у односу на претходну годину и тренутно за Сарајево лети шест компанија, док је у истом периоду прошле године Сарајево путем 16 компанија било директно повезано са двадесетак дестинација, преносе федерални медији.

Бајић је истакао да Међународни аеродром Сарајево интензивно ради на повећању броја летова и повратку авио-компанија које су усљед негативних посљедица изазваних пандемијом вируса корона, значајног пада потражње, као и рестрикција за улазак, биле приморане обуставити или редуковати летове за Сарајево.

- У зимском реду летења 2020/2021. не очекујемо значајно повећање броја седмичних летова. Повратак авио-компанија у већем обиму, као и увођење нових авио-компанија и дестинација је извјесније од љетног реда летања сљедеће године - сматра Бајић.

Он је додао да је одлука Савјета министара о отварању границе за све стране држављане који имају негативан пи-си-ар тест корак према успостављању редовнијег промета и лаганог повратка у нормалне токове.