latinica  ћирилица
26/09/2020 |  10:15 ⇒ 15:31 | Аутор: СРНА

У Прањанима обиљежавање годишњице мисије "Халијард" (ФОТО)

У Прањанима код Горњег Милановца обиљежена годишњица мисије "Халијард", када је Југословенска војска у отаџбини спасила 500 оборених савезничких пилота.
У Прањанима обиљежавање годишњице мисије "Халијард" - Фото: РТРС
У Прањанима обиљежавање годишњице мисије "Халијард"Фото: РТРС

Годишњици су присуствовали предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

      View this post on Instagram

"Velika mi je čast što se danas ponovo nalazimo u Pranjanima. Beskrajno sam zahvalan Pranjanima i Milanovcu, Čačku i Ljigu i čitavoj Šumadiji što su te 1944. godine osvetlali obraz našoj Srbiji. Tada su naši ljudi pokazali svu hrabrost! Mi smo tada, u to vreme postali braća po oružju i sa Amerikancima i sa Englezima i sa Kanađanima. Ono što je naša budućnost, da sa Sjedinjenim Američkim Državama i sa drugim zemljama gradimo odnose prijateljstva. Sa ponosom smo uvek čuvali svoju otadžbinu. Prošlo je vreme podela i uveren sam da je došlo vreme jedinstva srpskog naroda. Kada je u pitanju naša Srbija i naš srpski narod, važno je da tu budemo jedinstveni. Zato je za nas veoma važno da čuvamo mir i da gledamo kako da imamo više dece u budućnosti. Hvala predsedniku @realdonaldtrump jer Srbija želi Ameriku za prijatelja. Još mnogo toga treba da uradimo za Pranjane. Živela Srbija!" Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje obeležavanju 76. godišnjice Operacije Halijard.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 26, 2020 at 2:05am PDT

Више од 500 ваздухопловаца евакуисано је из Прањана захваљујући несебичној подршци српског народа, који се о њима бринуо и омогућио да буду евакуисани и враћени у отаџбину.

Фото: РТРС

Операција "Халијард" је највећа акције спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца у Другом свјетском рату.

Спасавање је организовано од августа 1944. године са писта направљених у руралним дијеловима окупиране Србије и трајало је до децембра.